LIVE: ZF REAL ESTATE by Storia.ro - Paradoxul pieţei de birouri

Ce concesii au făcut candidaţii în ultimele şase luni pentru a putea să se angajeze: salarii mai mici, joburi sub nivelul lor de experienţă sau relocare în alt oraş

Autor: Cristina Bellu Postat la 28 octombrie 2020 51 afişări

Cei care şi-au căutat un loc de muncă în ultimele şase luni au fost puşi în faţa unor concesii pe care, până nu demult, nici măcar nu le-ar fi luat în calcul, sunt concluziile celui mai recent studiu derulat de eJobs România, în rândul candidaţilor care au încercat să se angajeze din martie şi până acum.

Ce concesii au făcut candidaţii în ultimele şase luni pentru a putea să se angajeze: salarii mai mici, joburi sub nivelul lor de experienţă sau relocare în alt oraş

Cei care şi-au căutat un loc de muncă în ultimele şase luni au fost puşi în faţa unor concesii pe care, până nu demult, nici măcar nu le-ar fi luat în calcul, sunt concluziile celui mai recent studiu derulat de eJobs România, în rândul candidaţilor care au încercat să se angajeze din martie şi până acum.

Astfel, spre deosebire de anii trecuţi, când angajatorii erau cei nevoiţi să facă o serie de compromisuri pentru a atrage candidaţi relevanţi, acum, cei mai mulţi dintre aceştia au acceptat să se angajeze cu un salariu mai mic decât ar fi făcut-o în mod normal sau pe o poziţie sub nivelul lor de experienţă şi pregătire, datele eJobs indicând un procent de  34% pentru cazul din urmă, cei mai mulţi făcând parte din categoriile de vârstă 18-24 de ani şi peste 45 de ani.

”Oamenii încep să dea dovadă de tot mai multă flexibilitate, cel puţin temporar, pentru că au o serie de obligaţii care nu le permit să stea prea mult timp fără job. Spre exemplu, românii erau, până acum, destul de refractari când venea vorba de a se reloca într-un alt oraş, însă acum trec şi peste acest obstacol, aşa cum ne arată rezultatele studiului. Acceptarea unui job part time sau mutarea într-o altă ţară sunt alte două concesii pe care candidaţii le-au făcut în ultima jumătate de an pentru a putea să se angajeze”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

El consideră că aceste schimbări de pe piaţa muncii sunt ciclice şi va exista o revenire, poate chiar mai curând decât de aşteptăm, la realitatea pe care o ştiam înainte de declanşarea pandemiei. Iar atunci raportul de forţe candidaţi-angajatori se va inversa din nou.

Pentru cei care nu au reuşit să se angajeze anul acesta, cel mai greu a fost faptul că, după aplicare, compania angajatoare nu le-a oferit niciun feedback. În plus, faptul că nu au găsit suficiente joburi potrivite profilului lor sau în oraşul în care locuiesc, numărul prea mic de joburi part-time sau remote au fost alte obstacole de care s-au lovit candidaţii anul acesta.

Chiar şi cei care nu au renunţat la aşteptările pe care le aveau şi au decis să amâne angajarea până când va apărea jobul potrivit sunt conştienţi că vor trebui, la rândul lor, să facă o serie de concesii în perioada imediat următoare, dacă nu vor reuşi să se angajeze.

Astfel, cei mai mulţi (44%) dintre participanţii la studiul realizat de eJobs România spun că, dacă nu vor avea de ales, cel mai probabil, vor accepta un job sub nivelul lor de experienţă şi pregătire, în timp ce 43% declară că se vor angaja pe un salariu mai mic decât aveau anterior. Mutarea în alt oraş, în altă ţară, un job part time sau reconversia profesională sunt alte schimbări pe care candidaţii le iau în calcul în cazul în care nu se vor angaja nici în următoarele 2-3 luni.

”Viaţa profesională a devenit un subiect care îi preocupă mai mult decât oricând pe români. Cei care au un job ok nu se gândesc la o schimbare în viitorul apropiat, iar cei care au rămas fără loc de muncă încearcă să nu piardă nicio oportunitate şi să devină cât mai atrăgători în ochii angajatorilor”, adaugă Bogdan Badea.

Întrebaţi cum s-a schimbat comportamentul lor în această perioadă, aproape 70% au spus că urmăresc mai des site-urile de recrutare online, discută cu prietenii despre joburile noi în piaţă, şi-au actualizat CV-ul, citesc mai mult despre ce se întâmplă pe piaţa muncii, caută articole şi ghiduri despre cum se pot pune mai bine în valoare în faţa recrutorilor sau se pregătesc temeinic pentru interviurile de angajare

În ceea ce priveşte schimbările pozitive pe care le-a adus totuşi această perioadă, 21% menţionează că, deşi si-au pierdut vechiul loc de muncă, au reuşit să-şi găsească un job care le place mai mult, 12% spun că au făcut cursuri de reconversie profesională şi acum au mai multe opţiuni de angajare, 8% au prins curajul necesar pentru a-şi deschide propria afacere şi tot la fel de mulţi au decis să plece în afara ţării.

Cu toate acestea, mai mult de jumătate dintre respondenţi spun că ultima jumătate de an nu a adus nicio schimbare pozitivă în viaţa lor.

Studiul a fost realizat în perioada 14-26 octombrie, pe un eşantion de 900 de respondenţi.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.