Ce bine era înainte de referendum

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 24 noiembrie 2012 13 afişări

În vară, înainte de referendum, am putut observa cu toţii că peisajul politic s-a polarizat cam după liniile de la începutul anilor '90: pe de o parte puterea declarativ naţionalistă înarmată cu lozinca "Nu ne vindem ţara", pe de altă parte o opoziţie mai curând de export, cu susţinere electorală firavă în ţară, dar cu susţinere politică importantă în Vest.

Acum, în plină campanie electorală, această configuraţie evoluează cu atâta stridenţă de ambele părţi, încât face ca perioada dinainte de referendum să pară acum suportabilă şi civilizată. De partea ARD, fanii formaţiunii care se întâmplă să fie şi comentatori în presă cer direct o anulare a rezultatului alegerilor dacă ele vor aduce la putere USL, invocând groaznicul spectru lăzăroian al excluderii României din UE sau măcar al retragerii dreptului ei de vot.

De partea USL, Crin Antonescu îl acuză pe preşedintele Traian Băsescu că e o "slugă" a Occidentului (mai exact, după Norica Nicolai, a Angelei Merkel, de sub ale cărei "fuste" ar urma ca USL să extragă România după 9 decembrie), iar premierul Victor Ponta încearcă bătător la ochi să câştige puncte electorale, cu spectacolul inutil din Parlament în care i-a cerut lui Băsescu bată cu pumnul în masă îla negocierile cu UE ca să arate că nu e "moale".

Într-un asemenea climat, era de aşteptat atât o scădere în sondaje a ARD în faţa PP-DD (ultimul sondaj Avangarde, făcut în perioada 11-19 noiembrie, arată faţă de octombrie o creştere a USL de la 60% la 62%, o scădere a ARD de la 19% la 15% şi o creştere a PP-DD de la 11% la 14%) sau apariţia pe margine în USL a unor potenţiali viitori lideri ca Tăriceanu sau Geoană, cu şanse de a profita de pe urma eşecului actualilor, dar şi o scădere a intenţiei de vot (de la 69% în octombrie la 55% în noiembrie, conform aceluiaşi sondaj Avangarde, care asumă o marjă de eroare de 3,3%).

Urmărește Business Magazin

/actualitate/ce-bine-era-inainte-de-referendum-10347380
10347380
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.