CBRE: Livrările de spaţii noi de birouri în Capitală vor fi cu 20% mai puţine în 2012

Postat la 13 mai 2012 22 afişări

Cererea pe piaţa de birouri din Bucureşti în primul trimestru a fost de 45.000 mp, la un nivel similar cu aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu 42% mai mare faţă de trimestrul anterior. Livrările de spaţii noi au fost cele mai scăzute din ultimii ani, de doar 2.000 mp, reiese din raportul CBRE despre piaţa spaţiilor de birouri din Capitală.

Rata de neocupare a spaţiilor de birouri a înregistrat scăderi de la trimestru la trimestru, rămânând ridicată în special în zonele periferice, precum Pipera şi în est. O singură clădire de birouri a fost finalizată în acest trimestru, Barbu Văcărescu Office, cu o suprafaţă închiriabilă de 2.000 mp. Se aşteaptă ca până la finele anului să fie livraţi 100.000 mp de noi spaţii pentru birouri în Capitală, în proiecte cum ar fi AFI Business Park, Aviatorilor Business Plaza, Prezan OB, Unicredit HQ şi ART Business Center 6.

"Cererea pe piaţa de birouri din Bucureşti este similară cu cea de anul trecut, însă nivelul livrărilor va fi scăzut în acest an, cu 20% mai mic faţă de 2011, şi va continua să fie redus comparativ cu anii anteriori", a declarat Cătălina Jigman, Head of Office Department, CBRE România.

"În primul trimestru al acestui an a fost finalizată o singură clădire, iar o parte dintre proiectele anunţate depind de activitatea de preînchiriere. Fără astfel de tranzacţii şi cu o rată de neocupare ce înregistrează scăderi graduale, nivelul chiriei ar putea înregistra o uşoară creştere, pachetele de gratuităţi ar putea fi diminuate, iar flexibilitatea proprietarilor în renegocierea contractelor existente să fie redusă", a adăugat Cătălina Jigman.

Activitatea de tranzacţionare în primul trimestru a însumat 49.000 mp, iar cererea reprezintă 91%, cu 45.000 mp tranzacţionaţi, în timp ce 9% reprezintă tranzacţiile de renegociere şi/sau reînnoire a termenilor contractuali. Cererea de tranzacţionare a fost împărţită între tranzacţii de relocare (40%), extinderi (10%) şi o tranzacţie de prefinalizare (50%).

Zona de nord a Capitalei a înregistrat cele mai multe tranzacţii de închiriere (61% din totalul cererii), urmată de centru (15%) şi zona centrului de business (Piaţa Victoriei - Piaţa Charles de Gaulle - 8%). Cele mai active companii au fost cele din sectorul financiar (52% din totalul cererii) şi cele din sectorul serviciilor profesionale (24%).

Chiria zonelor de primă categorie a rămas stabilă la valoarea de 19,5 euro/mp/lună, iar chiria de bază este neschimbată în aproape toate zonele. Se estimează că aceasta ar putea creşte uşor în trimestrele viitoare în spaţiile centrale, având în vedere nivelul scăzut al livrărilor şi rata de neocupare de aproximativ 6% pentru clădirile de birouri clasa A situate în zona centrului de business. În funcţie de durata contractului şi de puterea de negociere, chiriile nete efective pot atinge valori cu 20% mai mici faţă de chiria de bază, datorită pachetelor oferite de proprietari, precum luni gratuite sau contribuţii ale acestora la costurile de amenajare.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/cbre-livrarile-de-spatii-noi-de-birouri-in-capitala-vor-fi-cu-20-mai-putine-in-2012-9622045
9622045
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.