Caz incredibil, cum se sifonează banii. 500 de milioane de dolari din banca centrală a Angolei erau cât pe ce să fie pierduţi într-o schemă legată de administrarea Fondului Suveran

Autor: Alex Ciutacu Postat la 07 octombrie 2018 289 afişări

Caz incredibil, cum se sifonează banii. 500 de milioane de dolari din banca centrală a Angolei erau cât pe ce să fie pierduţi într-o schemă legată de administrarea Fondului Suveran

Dacă nu ar fi fost un ofiţer de cont curios, banca centrală a Angolei ar fi rămas fără 500 de milioane de dolari printr-o schemă în care sunt implicaţi oameni de afaceri portughezi, brazilieni, olandezi, fostul guvernator al băncii centrale şi nu în ultimul rând, fiul fostului preşedinte al Angolei, scrie Wall Street Journal.

Acum câtva timp, într-o sucursală de lângă Londra a cunoscutei bănci HSBC, la ghişeu a apărut un contabil care a cerut funcţionarului de la ghişeu să-i transfere din contul firmei într-un cont din Japonia 2 milioane de doari.

Ofiţerul bancar s-a speriat când a văzut că firma avea în cont nu mai puţin de 500 de milioane de dolari. De aici a pornit un întreg scandal care a scos la iveală o schemă de fraudare a băncii centrale a Angolei în care au fost implicaţi oficiali de rang înalt.

Totul a pornit în vara anului trecut, în care la ministerul de Finanţe angolez a sosit o scrisoare în care un om de afaceri olandez, care trăia în Portugalia, şi un prieten şi partener de afaceri cu fiul preşedintelui Angolei, s-au arătat interesaţi să administreze câteva proiecte împreună cu Fondul Suveran angolez, condus atunci de fiul preşedintelui, Jose Filomeno dos Santos.

Autorităţile din Angola încearcă acum să demonstreze că transferul de 500 de milioane de dolari din conturile Fondului Suveran către minuscula firmă a contabilului este ilegal şi că face parte dintr-un complot de fraudă conturat în ultimele săptămâni de mandat prezidenţial ale omului care a condus ţara timp de 38 de ani, Jose Eduardo dos Santos.

Dacă procurorii vor avea dreptate, funcţionarul bancar a oprit unul dintre cele mai mari jafuri din ţară.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
banca centrala,
fond,
administrare,
bani

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.