Câţi lei are salariu un preot în România, în 2022. Unde ajung, de fapt, banii donaţi de enoriaşi în „cutia milei”

Postat la 27 mai 2022 1570 afişări

Câţi lei are salariu un preot în România, în 2022. Unde ajung, de fapt, banii donaţi de enoriaşi în „cutia milei”

Dacă v-aţi întrebat vreodată ce salarii primesc preoţii, dar şi ce se întâmplă cu banii pe care îi donaţi în celebra „cutie a milei”, vă oferim un răspuns pentru ceea ce înseamnă anul 2022.

Ei bine, salariul unui preot nu este fix şi diferă în funcţie de statutul pe care îl deţine fiecare în rândurile Bisericii.

Astfel, un novice câştigă un salariu net de sub 2.000 de lei, dar cei cu vechime pot încasa şi peste 8.000 de lei.

Preot definitiv (cu studii medii)- 3.650 lei brut.

Preot la început de drum (cu studii superioare) – 3.700 lei brut;

Preot de gradul II (cu studii superioare)- 3.900 lei;

Episcop – 5.000 de lei;

Mitropolit- 7.500 de lei;

Patriarh- peste 8.000 de lei;

În acest an, sprijinul financiar pentru salarizarea personalului de cult, prin bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte, este de 751,2 milioane lei.

Unde ajung banii donaţi de enoriaşi în „cutia milei”

Mulţi enoriaşi şi nu numai se întreabă ce se întâmplă cu banii strânşi în „cutia milei”, sume donate la diferite sărbători sau în timpul slujbelor.

În general, aceşti bani pot fi folositi pentru întreţinerea bisericii respective, cum ar fi plata facturilor la utilităţi sau diverse reparaţii ori renovări, dar şi pentru diferite activităţi sociale. În unele locuri, sumele de bani respective ar putea fi împărţite între preoţi.

Însă, preoţii suţin că enoriaşii nu sunt obligaţi să doneze bani sau alimente şi nici nu li se impune o anumită sumă de bani, dar fiecare oferă după posibilităţi.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bani,
preot,
romania

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.