În doar câteva ore Fondul Proprietatea a găsit cumpărători pentru pachetul de aproape 3% pe care îl mai avea din Petrom. Preţul stabilit a fost de 0,43 lei pe acţiune, cu 7% sub preţul de tranzacţionare. Valoarea tranzacţiei, 764 mil. lei şi cumpărători în special fondurile Pilon II

Autor: Liviu Popescu Postat la 14 decembrie 2022 42 afişări

În doar câteva ore Fondul Proprietatea a găsit cumpărători pentru pachetul de aproape 3% pe care îl mai avea din Petrom. Preţul stabilit a fost de 0,43 lei pe acţiune, cu 7% sub preţul de tranzacţionare. Valoarea tranzacţiei, 764 mil. lei şi cumpărători în special fondurile Pilon II

0,43 lei pe acţiune este preţul prin care Fondul Proprietatea a vândut 2,8% din Petrom, într-o tranzacţie de aproximativ 764 mil. lei şi în urma căreia Fondul iese din acţionaritul celei mai mari companii de la Bursa de Valori Bucureşti, potrivit unui anunţ publicat miercuri dimineaţă la bvb.ro.

Spre comparaţie, marţi seară - înainte de anunţul de demarare a oferti de vânzare - acţiunile SNP au închis la 0,46 lei, ceea ce înseamnă că Fondul a vândut la un discount de circa 7% faţă de preţul de tranzacţionare. Astfel de discounturi sunt prezente la pachete de asemenea valoare mai ales în contextul în care oferta a fost una fulger încheiată în doar câteva ore.

Anunţată marţi seară la 18:10, deci după închiderea şedinţei bursiere, intenţia de vânzare a acţiunilor Petrom a ajuns miercuri la 8:29 la o concluzie: “1.777.067.726 acţiuni ordinare, reprezentând întreaga participaţie deţinută de Fondul Proprietatea la OMV Petrom S.A., au fost plasate investitorilor ca urmare a finalizării ofertei de plasament privat accelerat demarate în 13 decembrie 2022”.

Fondul menţionează că veniturile de pe urma tranzacţiei “vor fi utilizate pentru implementarea Mecanismului de Control al Discount-ului Fondului, astfel cum este prevăzut în Declaraţia de politică investiţională a Fondului, prin finanţarea programului de răscumpărare, astfel cum a fost aprobat de acţionarii Fondului, şi / sau plata potenţialelor dividende către acţionarii Fondului, în absenţa unor condiţii sau circumstanţe excepţionale de piaţă şi sub rezerva oricăror restricţii impuse de reglementările legale sau fiscale din România şi a aprobării acţionarilor”.

Erste Group şi Swiss Capital au fost joint global coordinators şi joint brookers în tranzacţia în care FP a lichidat la Petrom, iar BCR şi Auerbach Grayson and Company LLC au acţionat în calitate de joint bookrunners. FP are 12,4 mld. lei capitalizare iar Petrom aproximativ 29 mld. lei.

Fondul Proprietatea a demarat în ultimi ani vânzări fulger la Petrom, cumpărători fiind în principal fondurile de pensii Pilon II care în ultimii trei ani şi-au dublat deţinerea la 14% din companie.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
pret,
cumparatori,
fond,
petrom

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.