Cât timp trebuie să munceşti pentru un mic dejun. Unii obţin banii în cinci minute, alţii în nouă ore

Postat la 07 martie 2017 89 afişări

Rezidenţii din Abu Dhabi, Osaka şi Zurich câştigă banii pe care îi cheltuiesc pe micul dejun în cinci minute, conform Bloomberg. Cei din Accra au nevoie de aproape o oră pentru aceşti bani, iar oamenii din Caracas, unde inflaţia este ridicată, îi câştigă în aproape nouă ore.

Cât timp trebuie să munceşti pentru un mic dejun. Unii obţin banii în cinci minute, alţii în nouă ore

Dacă bugetul pentru micul dejun pare a fi nesemnificativ pentru economiile înfloritoare, în ţările sărace preţurile mari au dus la malnutriţie şi revolte repetate; amintim aici protestele din unele ţări ale Orientului Mijlociu şi Africii de Nord în 2010 şi 2011.

Indicele Bloomberg Global City Breakfast Index calculează costul mediu şi accesibilitatea unui mic dejun tipic – o cană cu lapte integral, un ou, două felii de pâine prăjită şi un fruct. Clasamentul se bazează şi pe statisticile preţurilor în ultimile 12- 18 luni.

Indicele de accesibilitate relevă decalaje mari între oraşele din vârful clasamentului şi cele din coadă. Micul dejun costă doar puţin peste 1% dintr-o zi de plată pentru persoanele din Zurich sau Geneva, în timp ce ucrainenii din Kiev plătesc aproximativ 6%. În Asia, costul este mai mic de 1% în Osaka, comparativ cu 12% în Hanoi, Vietnam. Disparitatea cea mai largă este în America Latină: de la 2,4 % în Monterrey, Mexic, până la 111% în Caracas, capitala Venezuelei.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.