Cât a încasat în 2022 cel mai puternic antreprenor de la Bursa de Valori Bucureşti: Ştefan Vuza de la Chimcomplex a avut un venit net de 1,7 mil. lei şi a primit suplimentar 10,4 mil. lei pe care compania îi datora. Colecţionar de Lego, Vuza spune că are cea mai mare colecţie din lume

Autor: Liviu Popescu Postat la 31 martie 2023 63 afişări

Cât a încasat în 2022 cel mai puternic antreprenor de la Bursa de Valori Bucureşti: Ştefan Vuza de la Chimcomplex a avut un venit net de 1,7 mil. lei şi a primit suplimentar 10,4 mil. lei pe care compania îi datora. Colecţionar de Lego, Vuza spune că are cea mai mare colecţie din lume

Ştefan Vuza, 54 de ani, preşedinte executiv şi acţionar majoritar indirect al combinatului chimic Chimcomplex Borzeşti (simbol bursier CRC), companie a cărei evaluare bursieră a urcat de şase ori în ultimii trei ani, de la 1,1 mld. lei la 6,2 mld. lei pe fondul rezultatelor financiare şi a planurilor de dezoltare implementate şi apreciate de investitori, a publicat în raportul anual de remunerare venitul net pentru 2022 cât şi sumele suplimentare încasate. 

Astfel, Ştefan Vuza a publicat un venit net încasat în 2022 de 1,72 milioane de lei, adică 344.000 de euro, echivalentul a 28.000 de euro pe lună, şi o sumă suplimentară de 10,4 mil. lei, adică 2 mil. euro pe care compania i-o datora acestuia pentru tranzacţii din urmă cu câţiva ani.

“Ştefan Vuza a încasat suma de 10.462.455 lei, sumă pe care societatea o datora acestuia pentru tranzacţii (de finanţare şi refinanţare a societăţii, tranzacţiile strategice ale societăţii), tranzacţii care au fost derulate între anii 2017 - 2021, dar plătite în anul 2022”, se arată în raportul de remunerare al companiei care poate fi accesat aici 

Din 31 martie 2020 şi până pe 31 martie 2023 capitalizarea Chimcomplex Borzeşti a urcat de la 1,1 mld. lei la 6,2 mld. lei, adică o creştere de şase ori, într-un interval de timp în care indicele principal BET s-a apreciat de la 7.625 de puncte la 12.120 de puncte. Practic o investiţie de 1.000 de euro în martie 2020 la Chimcomplex valorează acum 6.000 de euro. Iar asta pe fondul dezvoltării companiei, prin achiziţia unor companii, cât şi prin îmbunătăţirea rezultatelor.  

În 2019 compania a raportat afaceri de 1,3 mld. lei şi pierderi de 44 mil. lei. În 2020 veniturile au fost de 1,28 mld. lei cu un profit de 95 mil. lei. În 2021 veniturile au urcat la 2,4 mld. lei iar profitul la 388 mil. lei. Pentru 2022 Chimcomplex a anunţat 2,4 mld. lei venituri şi un profit de 308 mil. lei. Scăderea profitabilităţii a venit pe fondul majorării cheltuielilor cu energia şi utilităţile.

Chimie şi lego

Născut la Iaşi pe 15 septembrie 1969, omul de afaceri Ştefan Vuza ocupă primul loc în clasamentul celor mai mari 100 de deţinători de acţiuni de la Bursa de la Bucureşti. ZF a scris despre el şi în anuarul ZF “Top 1.000 Cele Mai Mari Companii Din România 2023”.

“Sunt colecţionar de lego. Am început acum 19 ani şi în timp am construit cea mai mare colecţie privată de lego din lume fără ca acesta să fi fost scopul iniţial! Ca antreprenor, când nu găseam soluţii la problemele mele curente, mă retrăgeam în sălile de lego şi construiam, de multe ori fără hartă. Lego te ajută exponenţial în creativitate, este foarte bun pentru gândirea pe mai multe planuri simultane şi pentru mine a reprezentat odihnă activă!”, a scris antreprenorul pe reţeaua de socializare în business Linkedin.

Chimcomplex

Chimcomplex şi-a consolidat în 2022 portofoliul de servicii prin achiziţia Sistemplast Râmnicu Vâlcea, companie localizată pe platforma Oltchim, specializată în furnizarea de soluţii integrate de mecanică, proiectare, construcţie, verificare şi monitorizare lucrări industriale. 

În 2021 Chimcomplex a achiziţionat o parte din activele CET Govora în scopul de a construi o centrală de cogenerare cu o capacitate de aproximativ 108 MW energie electrică şi 85 MW energie termică, pentru asigurarea necesarului anual de energie termică a municipiului Râmnicu Vâlcea. 

“Rezultatele din 2022 arată că modelul de afaceri integrat al Chimcomplex şi planul strategic 2022-2030 au fost cheia unei performanţe pozitive. Lumea de mâine va deveni şi mai mult o lume creată de chimie, deoarece multe dintre soluţiile neutre din punct de vedere climatic se bazează pe chimie, de la turbine eoliene la vehicule electrice”, spune Ştefan Vuza în raportul anual al rezultatelor. El are 85% din Chimcomplex prin intermediul CRC Alchemy Holding.

Chimcomplex este principalul producător şi furnizor de substanţe chimice vitale din regiune, fiind o companie strategică pentru economia românească, înfiinţată în 1954 la Borzeşti, Oneşti. Chimcomplex administrează în prezent cel mai mare combinat de produse chimice, cu două platforme industriale la Oneşti şi Râmnicu Vălcea. 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
chimcomplex,
companie,
incasari,
tranzactii,
venit

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.