Cât cheltuiesc românii pe renovarea locuinţei. Aproape 40% îşi reamenajează singuri casa

Autor: Andra Stroe Postat la 05 iulie 2020 277 afişări

Cât cheltuiesc românii pe renovarea locuinţei. Aproape 40% îşi reamenajează singuri casa

Românii tind să renoveze o locuinţă o dată la 10 ani, în timp ce 23% dintre aceştia menţionează că renovează o locuinţă o dată la 3 ani. Motivul principal pe care aceştia îl reamintesc este nevoia unei schimbări în locuinţă (vorbind despre amenajarea unei camere, schimbarea culorii pereţilor sau recompartimentarea spaţiului de locuinţă), potrivit unui studiu realizat de Ajusto.ro.

Întrebaţi de planificarea renovării locuinţei lor, aproximativ 38% dintre români au menţionat zugrăvitul ca fiind principalul aspect pe care îl iau în calcul atunci când doresc să schimbe înfăţişarea casei. În timp de 30% dintre aceştia menţionează recompartimentarea locuinţei (adăugarea unui dressing sau a unui spaţiu de lucru), iar 23% dintre aceştia doresc schimbarea parchetului, gresiei sau a faianţei.

Realizând un top al încăperilor din locuinţă pentru care românii ar planifica o renovare, anul acesta pe primul loc se află: dormitorul, cu aproximativ 38% dintre răspunsuri, baia şi bucătăria fiind pe locul al doilea cu aproximativ 15%.

Întrebaţi cum încep un proiect de renovare a casei în această perioadă, aproximativ 69% dintre români spun că recurg la căutările online pentru inspiraţie şi reţele sociale precum Facebook sau Pinterest pentru inspiraţie, dar şi grupuri de design interior, în timp ce 30% dintre aceştia apelează la cunoştinţe şi prieteni care au experienţă în domeniul design-ului de interior.

Când pun proiectul de renovare în practică, românii apelează la ajutorul cunoştinţelor în proporţie de 46%, urmaţi de 38% care preferă să realizeze proiectul singuri, argumentul principal al ultimei categorii fiind neîncrederea în metoda de lucru a altor persoane şi faptul că preferă să folosească propriile resurse şi echipamente.

În prezent, dacă au de făcut anumite reparaţii sau renovări acasă, aproximativ 35% dintre respondenţi spun că preferă să cheme instalatorul sau meşterul cu care au mai lucrat în trecut, iar aproximativ 20% optează pentru serviciile unei firme specializate. Totodată, 25% dintre români ar apela în continuare la o cunoştinţă din familie, chiar dacă aceasta nu are competenţe în domeniu.

Cu toate că doar 20% dintre respondenţi ar apela la serviciile unei firme specializate în renovări şi amenajări interioare, bugetul alocat în cele mai multe cazuri aceste între 1.500 şi 2.000 de lei.

Întrebaţi care ar fi bugetul pe care l-ar aloca unei echipe de profesionişti, majoritatea dintre respondenţi ar investi un buget de aproximativ 1.500 – 2.000 de lei pentru amenajarea unei singure încăperi din locuinţă.

Totodată studiul Ajusto.ro arată că bugetul alocat pentru renovarea unei încăperi nu se schimbă o dată cu situaţia actuală generată de pandemie. Românii apelează la banii economisiţi de-a lungul anilor şi aproximativ 40% dintre aceştia deja planificau renovarea locuinţei pentru 2020.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
locuinta,
renovare,
romani

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.