Cât câştigă un angajat din fabricarea calculatoarelor
Un angajat dintr-o companie cu activităţi de fabricare a calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice câştiga un salariu lunar mediu net de puţin peste 4.000 de lei în decembrie 2020, cu circa 11% mai mult faţă de aceeaşi lună a anului precedent, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS).
♦ Numărul salariaţilor din această industrie a crescut cu peste 50% în ultimii zece ani ♦ Un tehnician electronist câştigă un salariu lunar net de 3.400 de lei, iar un manufacturing specialist are un salariu net de circa 4.400 de lei.
Un angajat dintr-o companie cu activităţi de fabricare a calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice câştiga un salariu lunar mediu net de puţin peste 4.000 de lei în decembrie 2020, cu circa 11% mai mult faţă de aceeaşi lună a anului precedent, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS).
În ultimul deceniu, salariul angajaţilor din aceste companii a crescut cu peste 86%, însă ritmul lui de creştere nu s-a apropiat de cel al salariului mediu net din economie, de circa 125%.
Numărul salariaţilor din această industrie a crescut cu 11.600 de persoane în ultimii zece ani, de la 23.100 în decembrie 2011 la 34.700 în aceeaşi lună a anului 2020, o creştere de peste 50%, conform statisticilor INS. Această diviziune cuprinde fabricarea calculatoarelor, a echipamentelor periferice, a echipamentelor de comunicaţii şi a produselor electronice similare, precum şi fabricarea componentelor pentru aceste produse.
Procesele de producţie din această diviziune se caracterizează prin proiectarea şi utilizarea circuitelor integrate şi aplicarea tehnologiilor speciale de miniaturizare.
Diviziunea cuprinde de asemenea fabricarea produselor electronice de larg consum, fabricarea de echipamente de măsură, verificare, navigaţie, fabricarea de echipamente de radiologie, electrodiagnostic şi electroterapie, fabricarea de echipamente şi instrumente optice şi fabricarea suporţilor magnetici şi optici destinaţi înregistrărilor. Astfel, un tehnician electronist câştigă un salariu lunar net de 3.400 de lei, un manufacturing specialist are un salariu net de circa 4.400 de lei, iar un inginer dintr-o fabrică de calculatoare şi echipamente periferice câştigă circa 5.000 de lei, conform datelor de pe platforma Undelucram.ro.
Printre cei mai mari actori din această industrie sunt companii precum Celestica România, Emerson, Plexus Services Ro, Flextronics România, Complet Electro Serv, Renaissance Public Service, Steinel Electronic sau Systronics, după cifra de afaceri înregistrată în 2019, conform datelor publice de la Ministerul Finanţelor.
Urmărește Business Magazin
citeste si:
- Cât câştigă un angajat din fabricile de produse textile: aproape 2.600 de lei, cu circa 98% mai mult faţă de acum zece ani. Un tăietor de materiale textile are un salariu lunar net cuprins între 1.392 de lei şi 2.414 lei, iar un operator de producţie/maşinist dintr-o fabrică de textile câştigă între 1.386 şi 2.790 de lei lunar
- Cât câştigă un angajat din agricultură: 2.500 de lei, în creştere cu 116% în ultimul deceniu. Un culegător câştigă între 1.386 de lei şi 3.040 de lei, iar un inginer agronom câştigă un salariu lunar net cuprins între 1.950 de lei şi 4.050 de lei

Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe monitorulpartidelor.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro