Cărţile aproape distruse de către nazişti

Autor: Andra Stroe Postat la 30 noiembrie 2018 175 afişări

În timpul regimului nazist, literatura antinazistă a fost arsă. Era un act prin care se urmărea să se răspândească teama şi intimidarea. 40 de ani mai târziu, un neamţ a început ceea ce urma să devină biblioteca cărţilor arse.

Cărţile aproape distruse de către nazişti

Potrivit BBC, George Salszmann este cel care a adunat toate cărţile interzise. Tatăl lui Salszmann a fost nazist. Acesta s-a împuşcat în 1945, când regimul lui Hitler a luat sfârşit. Pe atunci, colecţionarul de cărţi era un adolescent care s-a străduit să treacă peste acea experienţă. Mai târziu, interesul pentru literatură l-a făcut să dezvolte o pasiune pentru cărţile interzise din perioada nazistă.

Pe perioada vieţii sale, Salszmann a adunat circa 12.000 de cărţi. În 2009 colecţia a fost vândută Universităţii din Augsburg, Germania. Astăzi, biblioteca cărţilor arse e parte din biblioteca de studii germane a universităţii.

Literatura din colecţia Salszmann constă, în principal, din cărţi care au fost publicate cu mult înainte de 1993, dar apoi, din diferite motive, au devenit deranjante. Cei mai mulţi dintre aceştia erau autori evrei, alţii - socialişti sau comunişti, dar şi autori anti-război care şi-au experimentat dezaprobarea faţă de războiul mondial, sau pacifişti care au descris ororile războiului în romanele lor.

George P Salszmann a început căutarea cărţilor interzise în 1976. Prima carte pe care a găsit-o a fost “Lupta” scrisă de Ernst Weiss şi publicată în 1916. Ernst Weiss a fost un medic evreu care a emigrat în Paris, Franţa. În momentul în care germanii au ajuns la Paris în 1940, acesta a sărit de pe fereastră, de teama de a fi prins.

Aducerea cărţilor în biblioteca universităţii nu a fost uşoară. Colecţionarul a trebuit să fie convins. Îi era teamă că ştiinţa va bloca cărţile şi le va face accesibile doar pentru cercetători. Din acest motiv, reprezentanţii instituţiei au stabilit că vor lăsa accesul deschis pentru oricine.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
nazism,
literatura,
intimidare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.