Carnea de pasăre, cea mai importantă pe mesele românilor

Autor: Mădălina Dediu Panaete Postat la 12 noiembrie 2022 389 afişări

Industria cărnii de pasăre trece printr-o perioadă favorabilă în contextul în care consumul creşte chiar şi în pofida unor vremuri mai tulburi, puiul fiind pe lista alimentelor de bază pentru români

♦ Un român consumă în medie lunar circa 1,7 kilograme de carne de pasăre, aceasta fiind principalul tip de carne consumat de români ♦ Industria cărnii de pasăre creşte, fiind unul dintre alimentele de bază pe masa românilor, dar şi importurile odată cu cererea

 

Industria cărnii de pasăre trece printr-o perioadă favorabilă în contextul în care consumul creşte chiar şi în pofida unor vremuri mai tulburi, puiul fiind pe lista alimentelor de bază pentru români. Astfel, datele de la Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că în 2021 consumul de carne de pasăre (pui, curcan, raţă etc.) a fost de 1,7 kilograme lunar, în creştere cu circa 5% faţă de anul anterior, după mai mulţi ani în care consumul a fost în stagnare. Pe de altă parte, efectivul de păsări a revenit pe creştere după un an 2020 de scădere.

Creşterea păsărilor este un domeniu unde companiile generează anual afaceri de peste 4,1 miliarde de lei, potrivit datelor de la Registrul Comerţului. În acest sector activează peste 650 de companii cu un total de circa 8.800 de angajaţi. În acest sector marile companii sunt controlate de antreprenori locali. AAylex One a primit cea mai mare subvenţie din cadrul Măsurii 14-plăţi în favoarea stării animalelor, conform datelor de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

AAylex One este o companie creată anul trecut în urma fuziunii celor 16 companii din cadrul grupului AAylex şi este controlată de Bogdan Stanca, unul dintre cei mai cunoscuţi antreprenori din industria cărnii.

Pentru anul acesta, conducerea companiei estimează o cifră de afaceri de 1,3 miliarde de lei, în creştere cu 53% faţă de anul trecut. El nu este singurul antreprenor român din piaţa cărnii care aspiră la primul miliard de lei în 2022, şi Ioan Popa, fondatorul Transavia, speră la acest rezultat.

De altfel, grupul Transavia (inclusiv Avicola Braşov) a fost în 2021 cel mai mare jucător de pe piaţa cărnii de pui, având o cifră de afaceri consolidată de 953 de milioane de lei, conform informaţiilor furnizate de companie. Ca valoare, Transavia, principala companie din grupul cu acelaşi nume, a primit a treia cea mai mare subvenţie pentru creşterea păsărilor, conform APIA.

Grupul are 28 de ferme de creştere a păsărilor, localizate în opt judeţe din România, în Alba, Cluj, Sibiu, Braşov, Timiş, Mureş, Harghita şi Caraş-Severin, având o suprafaţă de teren agricol cumulată de 10.000 de hectare, potrivit informaţiilor furnizate anterior de companie.

De asemenea, Transavia are patru ferme de producţie de cereale, o fabrică de nutreţuri combinate cu o capacitate de producţie a furajelor de 250.000 tone/an, trei abatoare şi o fabrică de procesare a cărnii.

Un alt jucător important este grupul Agricola din Bacău, care a avut în 2021 o cifră de afaceri consolidată de 820 de milioane de lei. Agricola este unul dintre cei mai mari producători de carne de pui, mezeluri şi produse ready meal din România. Grupul are lanţ integrat pe partea de carne de pasăre.

„Pentru 2022 avem obiectivele de creştere aşa cum strategic am stabilit mulţi ani şi în general s-au îndeplinit. Anul acesta am crescut pe toată gama de produse, cu o singură excepţie, în sectorul mezelurilor, unde noi activăm în segmentul de preţ mai mare. (...) Anul acesta creşterea bugetată este de circa 7-8% la nivelul grupului şi cred că vom atinge această creştere”, a spus Grigore Horoi, preşedintele grupului Agricola.

Un alt jucător important în acest sector este Vanbet, companie controlată de Fănel Bogos, care ca nivel de subvenţie a fost a doua cea mai mare “fermă”. Vanbet are în portofoliu atât carne de pasăre, cât şi ouă, lactate şi preparate din carne. Practic, niciun jucător mare din industria cărnii de pui nu are o singură fermă de pui. Vanbet are ferme în judeţele Vaslui, Galaţi şi Iaşi.

„Vanbet deţine 26 de ferme de păsări (de carne, de reproducţie, de ouă, de tineret înlocuire), o fermă de prepeliţe, o fermă de vaci şi bivoliţe, o fermă de capre şi oi şi o fermă de porci”, se arată pe site-ul companiei.

Consumul de carne de pasăre în creştere determină companiile din sector să continue investiţiile, iar piaţa atrage noi jucători. Anul acesta, Poultry Integration Farms din Satu Mare, companie înfiinţată anul trecut, care are acţionariat ungar, a preluat de la Sam Mills Europe şi Sam Mills Feed, ambele din Botiz (judeţul Satu Mare) anumite active destinate producţiei şi comercializării de pui vii, producţiei şi comercializării de pui de o zi şi comercializării ouălor de incubaţie.

În spatele Poultry Integration Farms stă o companie numită Europa Agrar, despre care nu există multe date disponibile.

Pe de altă parte, importurile de carne de pasăre (carne şi organe comestibile proaspete, refrigerate sau congelate de păsări) au fost anul trecut de 194,8 milioane de euro, în creştere cu 14% faţă de anul precedent, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică. Exporturile au fost mai mici, ajungând în 2021 la 154 de milioane de euro, mai mari cu 27% faţă de anul anterior.

Creşterea păsărilor este un domeniu unde companiile generează anual afaceri de peste 4,1 miliarde de lei, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.