Care este primul stat membru al Uniunii Europene care refuză importurile de gaze ruseşti

Autor: Andreea Tobias Postat la 03 aprilie 2022 219 afişări

Lituania a devenit primul stat membru al Uniunii Europene care refuză importurile de gaze ruseşti, potrivit premierului Ingrida Šimonytė.

Care este primul stat membru al Uniunii Europene care refuză importurile de gaze ruseşti

„De acum încolo, Lituania nu va mai consuma gaz rusesc toxic", a declarat duminică Ingrida Šimonytė, potrivit CNN.

UE s-a angajat să îşi reducă dependenţa de gazul rusesc cu 66% până la sfârşitul acestui an.

Uniunea Europeană depinde de Rusia pentru aproximativ 40% din gazele sale naturale.

De asemenea, Rusia îi furnizează aproximativ 27% din importurile de petrol şi 46% din importurile de cărbune.

Luate împreună, aceste schimburi comerciale valorează zeci de miliarde de dolari pe an pentru Rusia.

UE a promis că îşi va diversifica aprovizionarea cu energie, în special în 2014, când Rusia a anexat Crimeea de la Ucraina. S-au făcut puţine progrese, în parte pentru că Germania - cel mai mare client de energie al Rusiei în Europa - nu a vrut să agite apele cu Moscova.

Dar decizia preşedintelui Vladimir Putin de a ordona invazia în Ucraina a schimbat totul.

La începutul lunii martie, oficialii UE au prezentat planurile de reducere a importurilor de gaze ruseşti cu 66% în acest an.

Câteva zile mai târziu, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că liderii blocului au convenit să petreacă următoarele două luni pentru a elabora propuneri de eliminare a dependenţei UE de importurile de energie din Rusia până în 2027.

Iar la 25 martie, preşedintele american Joe Biden a anunţat o nouă iniţiativă care include faptul că Statele Unite lucrează pentru a furniza Europei cel puţin 15 miliarde de metri cubi de gaz natural lichefiat în 2022, în parteneriat cu alte naţiuni, a precizat Casa Albă.

În general, dependenţa Europei de gazul şi petrolul rusesc s-a dovedit a fi un punct de blocaj major în eforturile occidentale de a pedepsi Moscova pentru invazia sa în Ucraina. În timp ce SUA au interzis importurile de energie rusească, Europei i-a fost mult mai dificil să taie aprovizionarea.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
lituania,
gaze ruseşti,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.