Care este primul stat care ar putea interzice total vânzarea ţigărilor

Autor: Andra Stroe Postat la 06 februarie 2019 153 afişări

Un stat american ar putea deveni primul stat care interzice vânzarea ţigărilor. Măsura a fost propusă de reprezentantul democrat Richard Creagan din statul Hawaii, care a introdus un proiect de lege ce ar putea creşte substanţial vârsta minimă care permite cumpărarea ţigărilor.

Care este primul stat care ar putea interzice total vânzarea ţigărilor

În prezent, în statul Hawaii vârsta minimă a persoanelor cărora li se pot vinde ţigări este 21 de ani. Dar dacă proiectul de lege al lui Creagan va fi adoptat, limita de vîrstă ar putea creşte până la 30 de ani în 2020, 40 de ani în 2021, 50 - 2022, 60 – 2023 şi 100 de ani în 2024.

Creagan, care este şi fizician, a declarat pentru  Hawaii Tribune-Herald că taxele doar au încetinit consumul de tutun, dar nu au stopat problema. „Avem un grup de oameni dependenţi, care au fost, în opinia mea, înrobiţi de o industrie  ridicol de dăunătoare, care a reuşit acest lucru proiectând o ţigară care dă o dependenţă puternică, ştiind că este letală. Şi este”, a declarant politicianul, citat de Daily Mail.

Proiectul de lege presupune de asemenea ca retailerii care vând ţigări persoanelor sub limita de vârstă stabilită să plătească o amendă de 500 de dolari. Hawaii are una dintre cele mai stricte legi din ţară legate de fumat, şi este primul stat care a crescut vârsta minimă pentru fumat la 21 de ani în 2016. Cca. 13% din adulţii care locuiesc în statul Hawaii sunt fumători, comparativ cu o rată de 17%, la nivel national, potrivit Centrului pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor. De asemenea, are al cincilea cel mai ridicat cost al impozitului pe fumat din SUA – 3,2 dolari / pachetul cu 20 de ţigări.

Oponenţii declară că măsura ar putea duce la o creştere a contrabandei cu ţigări - dar Creagan nu este de acord. „Statul este obligat să protejeze sănătatea publicului", a declarat el. „Nu permitem oamenilor acces liber la opioide, de exemplu, sau orice medicamente prescrise. Acest lucru este mai letal, mai periculos decât orice alt medicament eliberat pe bază de prescripţie medicală şi dă o dependenţă mai puternică”, a adăugat politicianul.

Comitetul de sănătate al statului va organiza o audiere în această săptămână. Noua limită de vârstă propusă de proiectul de lege nu se va aplica ţigărilor electronice, trabucurilor sau tutunului de mestecat.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
tigari,
proiect de lege,
hawaii

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.