Care este oraşul ce se pregăteşte să ia faţa Dubaiului şi să devină noul rai al superbogaţilor. De pe masa tentaţiilor nu lipseşte nimic

Postat la 15 iulie 2023 222 afişări

Care este oraşul ce se pregăteşte să ia faţa Dubaiului şi să devină noul rai al superbogaţilor. De pe masa tentaţiilor nu lipseşte nimic

Din vârful Centrului Internaţional Corporativ RAK, magnaţii străini pot vedea cum se transformă oraşul chiar sub ochii lor. Spre nord se întinde o întindere lungă de deşert. Vile de lux împânzesc coasta Golfului Persic la vest. La câţiva kilometri distanţă, Wynn Resorts Ltd., cu sediul în Las Vegas, planifică un proiect despre care spune că se doreşte a fi un resort de jocuri de noroc în valoare de 3,9 miliarde de dolari, scrie Bloomberg.

În centrul acestor transformări, sume şi proiecte se află un teritoriu nordic al Emiratelor Arabe Unite aflat la aproximativ 45 de minute de aeroportul internaţional din Dubai. Cunoscut mai ales pentru vârfurile sale muntoase şi pentru compania de ceramică, emiratul se prezintă acum ca un paradis pentru bogaţii lumii.

Sub conducerea şeicului său educat în Michigan, Ras Al Khaimah - pe scurt RAK - urmăreşte o strategie ambiţioasă de investiţii străine directe care atrage hoteluri de cinci stele, industriaşi şi turişti dornici de aventură din ţări care variază de la Rusia la Republica Cehă. În timp ce un Wynn Resort ar putea stimula dezvoltarea puternic, alte eforturi atrag, de asemenea, milionarii.

Consultanţii şi consilierii în materie de migraţie spun că RAK va beneficia, de asemenea, de eforturile de a atrage milionarii în oraş prin intermediul programului de cetăţenie prin investiţii al Emiratelor Arabe Unite. În acelaşi timp, emiratul dezvoltă o nouă zonă liberă pentru companiile de active digitale şi virtuale. RAK ICC înregistrează şi încorporează deja zeci de mii de firme străine.

Există, de asemenea, planuri pentru o facilitate de depozitare a super-iahturilor şi încercări de a face din Ras Al Khaimah un centru de fabricare a iahturilor, au declarat persoane familiare cu această chestiune. Un producător polonez de iahturi, care îi numără printre clienţii săi pe starul tenisului Rafael Nadal şi pe campionul de Formula 1 Fernando Alonso, a declarat că intenţionează să producă catamarane de lux în RAK cu o investiţie de 30 de milioane de euro

„Unora le place acum să  numească emiratul Las Vegasul Golfului, dar, în cele din urmă, RAK ar trebui să fie RAK, deoarece are destule posibilităţi de a-şi modela direcţia. Guvernul va analiza rentabilitatea capitalului în mai multe moduri - rentabilitatea financiară, rentabilitatea socială şi rentabilitatea culturală”, a declarat Izzat Dajani, fost bancher senior al Goldman Sachs Group Inc. şi director executiv fondator al Biroului de investiţii şi dezvoltare Ras Al Khaimah, fondul suveran de investiţii al emiratului.

RAK este unul dintre cele mai mici dintre cele şapte emirate din Emiratele Arabe Unite, iar planurile sale ambiţioase se confruntă cu numeroase obstacole. Este mai mic decât Rhode Island, iar mari porţiuni din oraşul deşertic au încă aspectul unui oraş fantomă. Unele dintre planurile sale mari au eşuat în trecut. În 2013, clubul spaniol Real Madrid a anulat o staţiune de 1 miliard de dolari cu tematică fotbalistică care fusese planificată în RAK, după ce organizatorul proiectului, cu sediul în Luxemburg, a intrat în incapacitate de plată.

Cu toate acestea, pe măsură ce Dubai devine tot mai aglomerat şi mai scump, RAK începe de asemenea să crească.

Anul trecut, emiratul a stabilit un record de vizitatori anual, cu peste 1,1 milioane de sosiri peste noapte, o creştere de 16% faţă de anul precedent, inclusiv o creştere de 40% a numărului de turişti străini. Rusia se numără printre pieţele de top pentru micul oraş, susţinută de zborurile directe în curs de desfăşurare către şi dinspre EAU de când Kremlinul a trimis trupe în Ucraina. Dar emiratul a atras, de asemenea, un trafic semnificativ din Kazahstan şi Marea Britanie.

Emiratul speră că mulţi dintre bogaţii care vin din întreaga lume vor rămâne permanent. RAK face acum presiuni pentru a transforma acest val de turişti în beneficii economice pe termen mai lung.

În centrul tuturor acestor planuri se află conducătorul emiratului, şeicul Saud, care are un talent deosebit pentru a testa apele cu noi politici.

El a delegat o mare parte din strategia financiară a emiratului fiicei sale, Sheikha Amneh Al Qasimi, absolventă a Şcolii de afaceri Stanford, care prezidează Biroul de investiţii şi dezvoltare RAK.

Printre proiectele demarate cu success se numără hotelurile de lux, care deja investesc masiv în oraş.

InterContinental Hotels Group, Mövenpick şi Radisson au deschis fiecare noi facilităţi anul trecut, mărind inventarul emiratului cu 17%, la peste 8.000 de camere. Alte 19 proprietăţi sunt în lucru, inclusiv branduri globale precum Westin şi Nobu, care vor fi construite de un dezvoltator rus.

RAK ar putea fi pe cale să îşi facă loc încet-încet „ca următorul punct fierbinte al ospitalităţii din Emiratele Arabe Unite”, a concluzionat Durrani de la Knight Frank.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bani,
dubai,
eau,
bogati,
conducere,
hoteluri,
jocuri de noroc,
lux

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.