Care este cel mai bun restaurant din lume? Cum a reuşit Maido, localul peruvian cu influenţe japoneze, să cucerească locul 1 mondial în topul celor mai bune 50 de restaurante ale anului 2025
Cea mai aşteptată gală culinară a anului a avut loc la Lingotto Fiere, în Torino, unde a fost anunţat clasamentul oficial al celor mai bune 50 de restaurante din lume. Pe prima poziţie a urcat Maido – restaurantul condus de chef Mitsuharu Tsumura, care a transformat fuziunea peruană-japoneză, numită şi bucătăria Nikkei, într-o adevărată artă culinară globală, informează Bloomberg.
În meniul Maido, fructele de mare sunt vedetele incontestabile: scoici crude servite într-o emulsie de ponzu cu ulei de trufe, ton nigiri cu gălbenuşuri maturate în shoyu şi quinoa prăjită – preparate care seduc prin complexitatea lor. Experienţa gastronomică porneşte de la 1.190 de soli peruani, echivalentul a circa 331 de dolari.
Într-un interviu exclusiv, chef Tsumura a declarat emoţionat: „Acest premiu nu este pentru mine, ci pentru ţara mea, pentru Peru, pentru America Latină şi pentru întreaga industrie culinară.” El a subliniat rolul esenţial al clasamentului 50 Best în coagularea unei comunităţi mondiale a bucătarilor: „Înainte, nu existau asemenea conexiuni. Acum, după competiţie, dăm mâna ca după un meci de fotbal şi bem o bere împreună. Lumea e plină de diferenţe, dar mâncarea poate fi instrumentul care le poate împăca.
”
Maido urcă astfel pe primul loc, depăşind şi spectacolul gastronomic spaniol – ţara care dominase clasamentul anterior. Dacă în 2024 trei dintre primele cinci restaurante proveneau din Spania, acum topul 2025 îl are pe locul al doilea pe Asador Etxebarri, restaurantul basc al lui Victor Arguinzoniz, faimos pentru grătarele sale personalizate şi preparatele cu arome intense, precum calmarul mic la grătar cu ceapă caramelizată şi trufe albe sotate.
Italia, ţara-gazdă, a reuşit să plaseze cinci restaurante în top 50, iar oraşul Bangkok a impresionat cu şase. Spre deosebire de predicţiile platformei ChatGPT — care vedea Atomix ca favorit — clasamentul real a oferit câteva surprize. Atomix a coborât şase poziţii, dar a rămas singurul restaurant american în top 50.
Regatul Unit a prins două locuri prin Kol (No. 49), restaurantul care favorizează ingredientele locale, şi Ikoyi (No. 15), premiat ca „cea mai spectaculoasă urcare”, cu un salt de 27 de locuri faţă de anul precedent.
În spatele clasamentului se află compania britanică William Reed, care gestionează aceste topuri gastronomice şi premii speciale. La ediţia din acest an au votat 1.120 de specialişti de pe tot globul, iar momentul a fost umbrit de un omagiu adus regretatului critic gastronomic Richard Vines.
Premiile speciale au fost şi ele anunţate cu fast: Maxime Frédéric de la Plénitude a fost desemnat „Cel mai bun patiser al lumii”, iar Pichaya „Pam” Soontornyanakij de la Potong (Bangkok), care a fost şi cea mai bine clasată intrare nouă (No. 13), a primit titlul de „Cea mai bună femeie chef”.
Lista completă a locurilor 51-100 a fost publicată mai devreme luna aceasta, incluzând nume precum César (New York, locul 98), Atelier Crenn (San Francisco, locul 96) şi SingleThread (Sonoma County, locul 80). Printre intrările notabile se numără Chef Tam’s Seasons (Macau, locul 72) şi Arca (Tulum, locul 67) – dovadă că scena gastronomică mondială se reinventează constant şi fascinează prin diversitate.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe alephnews.ro
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro













