Cardurile, colectia de toamna

Postat la 22 noiembrie 2005 1 afişăre

Carduri care stiu sa faca mai mult decat o simpla plata, carduri cu care plata se face de la distanta, siguranta cumparatorului ce-si foloseste cardul pe internet - cam in jurul acestor subiecte s-au invartit discutiile sutelor de expozanti care au participat saptamana trecuta la Paris, la Cartes 2005.

Carduri care stiu sa faca mai mult decat o simpla plata, carduri cu care plata se face de la distanta, siguranta cumparatorului ce-si foloseste cardul pe internet - cam in jurul acestor subiecte s-au invartit discutiile sutelor de expozanti care au participat saptamana trecuta la Paris, la Cartes 2005.

 

Ca sa intrati in traditionalul, de acum, targ de carduri de la Paris, Cartes, nu aveti nevoie de un bilet. Nu, nu, nu va ganditi ca participarea este gratuita. Cum ar putea fi gratis intrarea la o expozitie cu 20 de ani de traditie, sute de expozanti internationali si peste 16.000 de vizitatori? Nu este gratis, adevarat (intrarea costa 30 de euro), dar nici bilet nu va trebuie, pentru ca la intrare vi se tipareste pe loc un card. Si nu orice fel de card, ci unul "destept" - un card cu cip pe care-l puteti folosi bine mersi (doar suntem la Paris, nu?) si pentru o calatorie cu metroul sau trenul parizian.

 

Cartes 2005 a adunat, pe cei 30.000 de metri patrati din centrul expozitional Paris Nord Villepinte, toata "floarea cea vestita" a industriei mondiale de carduri. Peste 450 de expozanti din toata lumea au adus in Franta saptamana trecuta, in cele trei zile ale expozitiei, cele mai noi tehnologii in materie de carduri, aplicatii, concepte. Dupa trei zile de expozitie in care a cercetat indeaproape toate cotloanele expozitiei, BUSINESS Magazin va prezinta care sunt tendintele. Si cat este de indepartat "viitorul cardurilor", asa cum se vede el la Paris, de o Romanie unde utilizarea cardului abia prinde aripi?

 

O prima certitudine pe care o lasa targul parizian oricarui vizitator este ca, in zilele noastre, cardul depaseste limita unui  instrument de plata. Cardul cu cip, si nu cel pe care il cunoastem noi acum, inlocuieste incet-incet clasicul plastic cu banda magnetica in intreaga Europa. Marea Britanie se dovedeste a fi una dintre cele mai avansate tari in privinta trecerii la tehnologia smart card: pana la finele lunii februarie a.c., peste 85% (36 de milioane) dintre cei peste 42 de milioane de posesori britanici de carduri aveau cel putin un card cu cip.

 

Dar, incet-incet, cardul cu cip migreaza si catre tarile est-europene, "o miscare care, chiar daca va mai necesita cativa ani, se va produce cu siguranta", in opinia lui  Walter Hansen, Head of Fraud Operations la MasterCard International. Hansen, fost ofiter de politie in Olanda, spune ca tehnologia smart cardului poate duce la o diminuare semnificativa a fraudei pe carduri, asa cum o dovedeste experienta Marii Britanii sau a Frantei. Dar "frauda (cu carduri - n.r.) nu mai este de mult doar o problema interna", ci una globala, spune Hansen. Iar daca "intr-un loc exista o solutie de securitate, frauda va merge catre locurile unde ii e mai usor, nu?".

 

Astfel ca, argumenteaza el, "probabil, vom asista la o migratie dinspre tarile care au tehnologia cip catre cele care nu o au". Iar Romania nu are inca implementata tehnologia cip, iar bancherii spun ca pentru moment nici nu se gandesc sa o faca. Nu este o afacere inca, au explicat ei pentru BUSINESS Magazin. La fel de adevarat, "nu avem inca o piata matura de cip nici in Europa", spune Hansen - abia acum se intampla, acum se desfasoara programele. "Sunt inca multe tari care cumpanesc ideea de a trece sau nu la cip". Dar, argumenteaza el, cand vor vedea rezultatele tarilor care au trecut la cip, probabil, vor avea un argument solid sa o faca.

 

Targul de carduri de la Paris aduce insa vizitatorilor si alte argumente in favoarea cardurilor inteligente. Cum v-ar placea, de exemplu, sa puteti plati cu cardul cumparaturile la un fast food fara sa mai coborati macar din masina? Sau sa intrati la metrou, trecand doar cardul pe langa cititorul de card, fara ca macar sa-l atingeti? Tehnologia contactless, o alta certitudine pe care ti-o lasa targul de carduri de la Paris, permite astfel de plati, mult mai rapide decat la terminalele clasice. O astfel de tehnologie permite extinderea zonelor unde se poate plati cu cardul, explica Bruno Carpeau, Associate Vice President Chip Products Management la Mastercard: la parcari, pentru a cumpara un ziar, in transportul public etc. In astfel de tranzactii, spune el, timpul necesar scade cu 6-12 secunde fata de o tranzactie clasica. Sase secunde mai putin care, cel putin la restaurantele McDonald’s din SUA, echivaleaza cu o crestere a cifrei de afaceri de 1%.

Expozantii mai au un argument. Ne-am plictisit de imaginea cardului traditional? Producatorii si organizatiile internationale permit de-acum personalizarea cardurilor.

 

Iar daca nici argumentul "inteligentei" si nici al usurintei in utilizare nu ne conving, poate o vor face cardurile in forma de tableta de ciocolata. Imaginea pe care targul de carduri de la Paris o lasa bine intiparita in mintea oricarui vizitator depaseste ceea ce te-ai astepta de la un eveniment business-to-business, cum este Cartes.

Trecand peste bogatia de tehnologii, aplicatii si masini aliniate frumos in standurile colorate ale expozantilor care vorbesc zeci de limbi, ramane o certitudine: bucatica de plastic din portofel poate fi si frumoasa, si desteapta, si foarte utila. Pentru cei care vor asta, evident.  

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Cardurile,
colectia de toamna
/actualitate/cardurile-colectia-de-toamna-1005027
1005027
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.