Capacitatea de a vedea viitorul şi de a simţi fenomene ciudate este doar un mecanism cerebral - studiu

Autor: Teodora Nicolau Postat la 17 ianuarie 2014 1785 afişări

Capacitatea de a vedea viitorul şi de a simţi fenomene ciudate, definită drept "al şaselea simţ", este doar un mecanism cerebral, care a fost interpretat greşit, au arătat cercetătorii australieni într-un studiu publicat în revista Plos One, conform dailymail.co.uk.

Capacitatea de a vedea viitorul şi de a simţi fenomene ciudate este doar un mecanism cerebral - studiu

Cercetătorii australieni de la Şcoala de ştiinţe ale psihologiei din Melbourne au afirmat că abilitatea de a observa schimbări subtile nu este datorată percepţiei extrasenzoriale (ESP) - altfel spus, presupusa abilitate de a detecta la nivel inconştient lucruri şi fapte situate dincolo de cele cinci simţuri ale văzului, auzului, gustului, mirosului şi pipăitului.

De fapt, creierul nu a avut timp să proceseze informaţiile care i-au fost puse la dispoziţie, rămânând în schimb cu impresia vagă a unei schimbări pe care nu şi-o poate explica pe deplin.

În timpul experimentului efectuat de cercetătorii australieni, subiecţii au primit seturi de câte două fotografii color, în care apărea aceeaşi femeie. În anumite cazuri, unele trăsături ale femeii, de exemplu, coafura, apăreau diferit în cele două fotografii.

Subiecţii vedeau fiecare fotografie timp de 1,5 secunde, cu o pauză de o secundă între fiecare vizualizare.

După ce vedea a doua fotografie, subiectul era întrebat dacă detectase vreo schimbare şi rugat să aleagă dintr-o listă de nouă schimbări posibile ale înfăţişării femeii, de la cercei, ochelari şi culoarea fardului până la îmbrăcăminte şi coafură.

Rezultatele au arătat că, în general, participanţii la experiment detectau momentul când apărea o schimbare, chiar dacă nu puteau preciza ce anume se schimbase, ca şi cum ar fi "simţit" că se petrecuse o modificare în fotografie.

Când acelaşi experiment a fost efectuat folosindu-se alt test de genul "identificaţi diferenţele", dar care nu era bazat pe chipuri, rezultatele au fost aceleaşi.

"Există convingerea larg răspândită că observatorii pot avea experienţa unei schimbări direct cu ajutorul minţii, fără a trebui să se bazeze pe simţurile văzului, auzului, gustului, mirosului şi pipăitului pentru identificarea acesteia. Această aşa-zis abilitate este uneori denumită al şaselea simţ sau percepţie extrasenzorială (ESP). Am reuşit să demonstrăm că, în timp ce observatorii puteau simţi fără greşeală schimbări pe care nu le puteau identifica la nivel vizual, această abilitate nu se datora unei percepţii extrasenzoriale sau celui de-al şaselea simţ (...). Este posibil ca scopul detectării să alerteze observatorul în legătură cu prezenţa posibilă a unei schimbări, astfel încât observatorul să poată identifica schimbarea cu ajutorul atenţiei focale", a declarat doctorul Piers Howe, de la Şcoala de ştiinţe ale psihologiei din Melbourne.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
PUTERI EXTRASENZORIALE,
CREIER,

Citeşte pe MonitorulApararii.ro

/actualitate/capacitatea-de-a-vedea-viitorul-si-de-a-simti-fenomene-ciudate-este-doar-un-mecanism-cerebral-studiu-11918672
11918672
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.