Când sectorul de lux e lovit de scăderi de preţuri, criza imobiliară este iminentă: Preţurile proprietăţilor „premium” a scăzut pentru prima oară din 2009 la nivel global

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 11 mai 2023 35 afişări

Preţurile locuinţelor de lux au scăzut la nivel mondial în primul trimestru al anului pentru prima dată de la criza financiară din 2008-2009, scrie Bloomberg.

Potrivit companiei de consultanţă imobiliară Knight Frank, un indice al preţurilor de primă mână din 46 de oraşe a scăzut cu 0,4% în ritm anual, prima scădere din 2009. Aceasta reprezintă o inversare bruscă faţă de creşterea de 10 procente înregistrată în trimestrul patru din 2021.

Piaţa imobiliară din Noua Zeelandă a înregistrat cea mai gravă prăbuşire, preţurile locuinţelor de lux din Wellington, Auckland şi Christchurch scăzând cu două cifre. Marile oraşe, inclusiv San Francisco, New York, Los Angeles, Hong Kong şi Vancouver, au înregistrat, de asemenea, o scădere a semnificativă a preţurilor.

„Încetinirea creşterii a fost determinată în mare măsură de creşterea ratelor dobânzilor, ca urmare a recentei înăspriri a politicii monetare globale", a scris într-un raport Liam Bailey, şeful global de cercetare al Knight Frank.

Cu toate acestea, majoritatea oraşelor urmărite de KF au înregistrat o creştere a preţurilor în primul trimestru, Dubai şi Miami înregistrând creşteri de două cifre. Preţurile din Dubai au urcat cu 44%, ceea ce a dus creşterea totală din perioada pandemiei la 149%.

În timp ce pieţele de locuinţe de lux riscă să sufere o presiune severă în următoarele câteva trimestre, există şanse mici de repetare a crizei financiare, când indicele a scăzut cu 8,2 procente, potrivit declaraţiilor lui Bailey.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
crestere,
locuinte,
lux,
criza financiara,
scadere,
preturi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.