Când scoate capul hidoasa fiară. Politică şi falimente bancare în Italia

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 02 februarie 2013 18 afişări

Premierul italian Mario Monti a promis reduceri de taxe şi impozite dacă va câştiga alegerile din 24-25 februarie, drept cale de a stimula creşterea economică, asigurând în acelaşi timp pieţele că va compensa relaxarea fiscală prin tăieri de cheltuieli publice şi combaterea evaziunii. Anunţul este de mirare pentru o ţară unde deteriorarea proiecţiilor economice pentru 2013 ar fi urmat să aducă, pe calea logicii mecanice din UE, un nou pachet de austeritate.

Explicaţia atitudinii lui Monti stă însă în sondajele de opinie, care creditează Opţiunea Civică, noua platformă politică de centru-dreapta condusă de el, cu numai 15% din intenţiile de vot. Analiştii de la Citigroup notează că, indiferent de propunerile de acum, noul guvern rezultat din alegeri va fi nevoit să adopte totuşi un nou pachet de măsuri de austeritate, spre a încadra Italia în ţintele europene de deficit structural.

Formaţiunea cu cele mai multe intenţii de vot (34%) rămâne Partidul Democrat, de centru-stânga, condus de Pier Luigi Bersani, iar toate previziunile spuneau că se va alia frumos cu Opţiunea lui Monti pentru un nou program plăcut marii finanţe, însă armonia a fost ruptă de criza celei mai vechi bănci din lume (1472), Monte dei Paschi di Siena, care s-a trezit în bilanţ cu pierderi de peste 700 mil. euro din cauza unor tranzacţii proaste cu derivate, ţinute ascunse până acum şi care au silit banca să apeleze la ajutorul statului.

Cum printre proprietarii băncii sunt fruntaşi ai partidului lui Bersani, Monti şi ai lui au profitat ca să acuze "hidoasa fiară" a amestecului politic în treburile băncilor, fiara fiind democraţii. În aceste condiţii, cel ce câştigă teren este fostul premier Silvio Berlusconi, al cărui partid Forza Italia are 27% din intenţiile de vot, probabil graţie italienilor care cred că dacă revine el la putere, Italia va scăpa ca prin minune de orice măsură de austeritate.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/cand-scoate-capul-hidoasa-fiara-politica-si-falimente-bancare-in-italia-10539199
10539199
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.