Când bogaţii ies la cumpărături: Cea mai scumpă plăcuţă de îmatriculare din lume s-a vândut în Dubai pentru 15 milioane de dolari, depăşind recordul stabilit în 2008

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 10 aprilie 2023 139 afişări

Când bogaţii ies la cumpărături: Cea mai scumpă plăcuţă de îmatriculare din lume s-a vândut în Dubai pentru 15 milioane de dolari, depăşind recordul stabilit în 2008

Un licitator bogat a plătit 15 milioane de dolari pentru o plăcuţă de înmatriculare foarte rară în Dubai, depăşin astfel un record stabilit în Emiratele Arabe Unite în urmă cu mai bine de zece ani, scrie Bloomberg.

Emirates Auction LLC a vândut plăcuţa de înmatriculare cu numărul P 7 sâmbătă, în timpul unei licitaţii caritabile, potrivit companiei. Încasările vor merge către 1 Billion Meals Endowment – proiectul global de ajutor alimentar – demarat de  conducătorului Dubaiului, şeicul Mohammed bin Rashid.

Emiratele Arabe Unite au făcut un obicei din a scoate la licitaţie, în scopuri caritabile, plăcuţe de înmatriculare rare folosite de cei ultra-bogaţi pentru a-şi etala statutul şi averea.

Cea mai recentă licitaţie a depăşit recordul stabilit în 2008 de omul de afaceri local Saeed Abdul Ghaffar Khouri, care a plătit 14 milioane de dolari pentru o plăcuţă cu numărul 1 din Abu Dhabi.

Plăcuţele de înmatriculare de lux au ajuns la preţuri incredibile şi în afara Orientului Mijlociu.

La începutul acestui an, un cumpărător anonim a cumpărat o plăcuţă cu o singură literă "R" la o licitaţie din Hong Kong pentru 3,2 milioane de dolari.

Timp de ani de zile, Dubaiul a fost un spaţiu sigur pentru mega-bogaţii care şi-au etalat averea şi au un stil de viaţă ultra luxos.

În timp ce alte părţi ale lumii îşi fac griji cu privire la o recesiune economică, economia emiratului rămâne puternică - preţurile ridicate ale petrolului aducând beneficii vecinilor şi celor mai importanţi clienţi ai săi.

Chiar şi expaţii cu salarii modeste se răsfaţă cu maşini pe care şi le pot permite de curând datorită ratelor de impozitare a vânzărilor mai mici decât acasă. Dar recenta explozie din epoca Covid a dus la creşterea chiriilor şi a pus presiune pe cei din clasa de mijloc.

Omul de afaceri Balvinder Singh Sahni, cunoscut sub numele de Abu Sabah, a cumpărat plăcuţa D 5 în 2016 pentru 9 de milioane de dolari.

„Dubai este un oraş de aur. Este un oraş al oamenilor mari, al oamenilor siguri. Aşa că toată lumea vrea să îşi arate statutul”, a declarat acesta.

Sahni a povestit că, atunci când a vizitat pentru prima dată hotelul de lux Burj Al Arab în 2006, i s-a refuzat intrarea pentru că plăcuţa de înmatriculare a maşinii sale avea prea multe numere. I s-a spus că are nevoie fie de un număr de înmatriculare cu două cifre - fie de o rezervare.

„Când am avut şansa şi mi-au spus că toţi aceşti bani se duc în scopuri caritabile, am mers până la capăt”, a mai declarat Sahni.

Plăcuţa vândută în week-end poate fi transferată pe orice maşină înregistrată în emirat, fie ea bolid de lux sau nu.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.