Calendarul scumpirilor pentru energia electrică

Postat la 25 martie 2012 16 afişări

Ministerul Economiei a promis că anul acesta va exista o singură etapă de liberalizare a preţului energiei electrice, prin deschiderea pieţei cu 15% în luna septembrie pentru consumatorii industriali, "dar acest lucru nu înseamnă automat creşterea preţului la energie", conform ministrului de resort Lucian Bode, citat de Mediafax, care anticipează chiar ieftiniri facilitate de creşterea concurenţei între companii.

Conform programului negociat cu FMI, tarifele reglementate ar urma să fie eliminate în pentru consumatorii industriali în şase etape (2013-2014) şi pentru consumatorii casnici în zece etape (2013-2017), urmând ca tariful social, pentru familiile sărace, să fie eliminat în trei trepte (2013-2015).

Calendarul respectiv urmează să fie discutat şi aprobat prin Legea energiei, ce va fi dezbătută de Parlament în următoarea perioadă. Conform legii respective, Guvernul poate limita creşterea excesivă a preţurilor, la propunerea ANRE, sau le poate bloca pe o perioadă de 6 luni, care poate fi prelungită pentru durate de câte cel mult trei luni, în cazul unor dezechilibre majore între cerere şi ofertă.

ANRE va analiza, de asemenea, impactul introducerii contoarelor inteligente de energie, instrumente care-i indică unui consumator preţul şi cantitatea de electricitate consumată în timp real. Până în 2020, 80% dintre clienţi ar putea avea astfel de contoare.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/calendarul-scumpirilor-pentru-energia-electrica-9434562
9434562
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.