Cade ghilotina la una dintre cele mai mari bănci din lume: CEO-ul Goldman Sachs, David Solomon, anunţă disponibilizări masive în 2023. Până la 4.000 de angajaţi îşi vor pierde locul de muncă

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 29 decembrie 2022 42 afişări

Cade ghilotina la una dintre cele mai mari bănci din lume: CEO-ul Goldman Sachs, David Solomon, anunţă disponibilizări masive în 2023. Până la 4.000 de angajaţi îşi vor pierde locul de muncă

Directorul general al Goldman Sachs, David Solomon, a avertizat angajaţii să se pregătească pentru concedieri masive în următoarele săptămâni, în timp ce gigantul bancar de investiţii se pregăteşte pentru o criză economică, scrie Daily Mail.

„Efectuăm o analiză atentă şi, deşi discuţiile sunt încă în curs de desfăşurare, anticipăm că reducerea numărului de angajaţi va avea loc în prima jumătate a lunii ianuarie”, a declarat Solomon în tradiţionalul său mesaj de sfârşit de an adresat personalului, potrivit Bloomberg.

„Există o varietate de factori care influenţează peisajul de afaceri, inclusiv înăsprirea condiţiilor monetare care încetinesc activitatea economică. Pentru echipa noastră de conducere, accentul este pus pe pregătirea firmei pentru a face faţă acestor vânturi potrivnice”, a adăugat el.

Această decizie vine după ce la începutul lunii decembrie a apărut informaţia potrivit căreia Goldman Sachs intenţionează să concedieze 4.000 de angajaţi „cu performanţe scăzute”, adică aproximativ 8% din forţa sa de muncă, pentru a reduce costurile pe fondul scăderii veniturilor şi profiturilor.

Solomon a avertizat în mesajul său: „Trebuie să procedăm cu prudenţă şi să ne gestionăm resursele cu înţelepciune”. 

Până la 8 la sută din forţa de muncă a băncii ar putea fi concediată după ce firma le-a cerut managerilor să întocmească o listă de candidaţi, potrivit surselor Semafor. 

Sursele susţin că disponibilizările vor afecta fiecare divizie din bancă şi vor avea loc în jurul lunii ianuarie, în aceeaşi perioadă în care sunt distribuite de obicei bonusurile.

În urma concedierilor, compania ar urma să îşi reducă forţa de muncă de 49.1000 de angajaţi pentru prima dată din 2019, deoarece sacrificarea anuală obişnuită de două până la cinci procente a fost oprită în timpul pandemiei. 

Aceasta urmează unui an tumultuos pentru banca de investiţii, care şi-a văzut preţul acţiunilor scăzând cu peste 15 procente din decembrie 2021. 

Morgan Stanley şi Citigroup au întreprins, de asemenea, concedieri recente, în timp ce giganţii bancari revin la sacrificările anuale ale lucrătorilor „neperformanţi" care erau obişnuite înainte de pandemie.

Chiar dacă Goldman Sachs îşi reduce forţa de muncă cu 4.000 de angajaţi, tot ar avea mai mulţi angajaţi decât în 2021. 

Solomon a avertizat anterior că banca trebuie să reducă costurile, reducerea iminentă a personalului fiind una dintre iniţiativele planificate de mult timp pentru a economisi bani. 

„Continuăm să ne confruntăm cu mari dificultăţi în ceea ce priveşte costurile băncii, în special pe termen scurt”, a declarat Solomon în cadrul unei conferinţe de presă de luna trecută. „Am pus în mişcare anumite planuri de reducere a cheltuielilor, dar va dura ceva timp până când ne vom atinge obiectivele”.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.