C&W Echinox: Valoarea tranzacţiilor din piaţa imobiliară locală a depăşit 4 miliarde de euro în ultimii cinci ani

Autor: Andra Stroe Postat la 04 decembrie 2018 105 afişări

În piaţa imobiliară locală au fost semnate tranzacţii cu proprietăţi generatoare de venituri cu o valoare de peste 4 miliarde de euro pe parcursul ultimilor cinci ani, cei mai activi cumpărători fiind investitorii sud-africani, cu o cotă de piaţă de 28%, aceştia fiind urmaţi de investitorii greci (14%), francezi (10%) şi români (7%), potrivit unei analize a firmei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

C&W Echinox: Valoarea tranzacţiilor din piaţa imobiliară locală a depăşit 4 miliarde de euro în ultimii cinci ani

În intervalul analizat, piaţa locală a atras investitori din peste 15 ţări de pe patru continente, atenţia cumpărătorilor fiind concentrată preponderent asupra proprietăţilor din Bucureşti, cu o cotă de 69% din capitalul plasat. Tranzacţii au fost realizate şi în Timişoara, Braşov, Cluj-Napoca, Sibiu, Iaşi, Craiova sau Piteşti, cota de piaţă a acestor oraşe variind între 2% şi 5%.

Segmentul clădirilor de birouri reprezintă clasa preferată de active, cu o pondere de 39% în volumul tranzacţionat, urmat îndeaproape de retail, cu o cotă de 34%. Sectorul industrial a generat tranzacţii de circa 700 de milioane de euro, având o cotă de 18%, în timp ce valoarea tranzacţiilor cu hoteluri s-a situat la circa 250 de milioane de euro (6%).

„Piaţa imobiliară locală a redevenit atractivă în ultimii ani, având o evoluţie solidă, cu tranzacţii relevante şi un bazin de cumpărători din ce în ce mai divers. Alături de jucătorii tradiţionali, precum NEPI Rockcastle şi Globalworth, care au dominat piaţa în ultimul deceniu, au intrat un număr semnificativ de companii noi, precum PPF, Dedeman, Prime Kapital, Revetas, Cerberus, Lion’s Head Investments, Atterbury sau One United, în timp ce jucători cu vechime în piaţă, precum GLL, Catinvest sau CA Immo, au redevenit activi în piaţa de investiţii. Având fundamente solide, bazate pe o cerere sustenabilă din partea ocupanţilor şi un nivel al randamentelor atractiv, credem că piaţa imobiliară locală va continua să genereze lichiditate, permiţând dezvoltatorilor să se capitalizeze pentru demararea unor proiecte noi”, a declarat Tim Wilkinson, partener capital markets, Cushman & Wakefield Echinox.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
piata imobiliara,
tranzactii,
investitori

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.