Bursele globale înregistrează rezultate mixte pe măsură ce investitorii iau în vizor un declin al cazurilor de COVID-19 la nivel mondial şi ignoră scăderile din economia chineză

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 31 august 2021 29 afişări

Bursele globale înregistrează rezultate mixte pe măsură ce investitorii iau în vizor un declin al cazurilor de COVID-19 la nivel mondial şi ignoră scăderile din economia chineză

Indicii bursieri globali au obţinut rezultate mixte marţi, 31 august în condiţiile în care investitorii se concentrează asupra noilor infecţii cu coronavirus, aflate în scădere de-a lungul planetei, ignorând între timp slabele date economice din China, conform Business Insider.

Contractele futures pe Dow Jones, S&P 500 şi Nasdaq au crescut între 0,1% şi 0,3% , sugerând un început puternic pentru şedinţa de tranzacţionare de astăzi. Luni, indicele bursier S&P a ajuns la un nou maxim istoric.

O parte din optimismul regăsit în piaţă îşi are originea în datele publicate de Universitatea Johns Hopkins, care arată că rata globală de creştere a infecţiilor cu Covid-19 a scăzut de la 9,4% la 0,01% în ultimele cinci săptămâni, spun strategii din cadrul Deutsche Bank, cea mai mare bancă din Germania. Statele Unite au înregistrat cea mai slabă rată de creştere din luna iunie, la sub 8% de la peste 50% luna trecută.

Săptămâna aceasta, principala referinţă a pieţelor este reprezentată de noile date privind piaţa muncii din Statele Unite, care urmează să fie publicate vineri, 3 septembrie.

Se estimează că va fi raportată o creştere de 700.000 de state de plată, suficient cât să îi permită Rezervei Federale să anunţe în noiembrie o reducere treptată a măsurilor aplicate în timpul crizei sanitare. Experţii Deutsche se mai aşteaptă ca rata şomajului din SUA să scadă la un nou minim post-pandemic de 5,2%, de la 5,4% în prezent.

În Asia, sentimentul investitorilor au fost tulburat de o serie slabă de date din a doua economie a lumii. Indicele PMI referitor la intenţiile de achiziţie ale managerilor din ţară a scăzut în august din cauza impunerii unor restricţii de circulaţie, lansate pentru a controla răspândirea infecţiilor cu SARS-CoV-2, încetinind astfel exporturile şi generând o creştere a preţurilor materiilor prime.

Totuşi. în ciuda represaliilor lansate de Beijing către sectorul tech din ţară, indicele Shanghai Composite a crescut cu 0,45%, iar Hang Seng din Hong Kong a înregistrat o creştere de 1,33%. Nikkei, indicele bursei din Tokyo, este pe plus cu 1%.

75% din companiile incluse în S&P au raportat venituri peste cele obţinute în 2019. 20% din totalul societăţilor rămân sub nivelurile obţinute în urmă cu doi ani

Totodată, Uniunea Europeană a recomandat eliminarea Statelor Unite din lista zonelor sigure pe timp de pandemie, iar SUA a sugerat evitarea mai multor ţări europene. Acţiunile firmelor din turism au reacţionat imediat. Lufthansa este pe minus cu 1,6%, în timp ce IAG (compania-mamă a British Airways) şi Air France au pierdut 3,7% şi, respectiv, 1,2% din valoarea acţiunilor.

În Londra, FTSE 100 a scăzut cu 0,6%, iar indicele Stoxx 50, care adună cele mai mare companii cu cele mai multe lichidităţi din zona euro, este pe zero până la această oră (14:45).  Indicele de referinţă al bursei din Madrid, IBEX 35, a scăzut cu 0,5%.

DAX din Germania din şi CAC 40 din Franţa au scăzut cu 0,1% şi, respectiv, 0,3%. Indicele european de referinţă Stoxx 600 a suferit un declin de 0,33%.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.