Bugetul României, pe ultima sută de metri din 2022: Veniturile statului frânează, mai ales din TVA, dar cheltuielile rămân aceleaşi

Autor: Răzvan Botea Postat la 27 decembrie 2022 17 afişări

Bugetul României, pe ultima sută de metri din 2022: Veniturile statului frânează, mai ales din TVA, dar cheltuielile rămân aceleaşi

Veniturile statului au frânat în noiembrie, arată execuţia bugetară publicată marţi de Ministerul Finanţelor. Dacă la 10 luni din 2022 încasările totale creşteau cu 23%, la 11 luni ele creşteau cu 22%. Cea mai mare scădere este pe partea de TVA, unde încasările au frânat de la un plus de 29% la 10 luni, la +18% la 11 luni.

Creşterea cheltuielilor, pe de altă parte, a rămas constantă, la 19%.

„Veniturile bugetului general consolidat au însumat 416 mld. lei în primele unsprezece luni ale anului 2022, cu 21,8% peste nivelul încasat în perioada similară a anului trecut. Evoluţia acestora fost influenţată preponderent de avansul veniturilor nefiscale, veniturilor din TVA, contribuţiilor de asigurări, încasărilor suplimentare din energie (alte impozite pe bunuri şi servicii) şi fondurilor europene”, scriu reprezentanţii Finanţelor în nota care însoţeşte execuţia bugetară la noiembrie.

Încasările din impozitul pe salarii şi venit au totalizat 30 mld lei în ian-nov, adică o creştere de 18,8% an/an, „susţinută de sporul încasărilor din impozitul pe dividende (+59,0%), declaraţia unică (+34,9%), respectiv impozitul aferent pensiilor (+24,5%).” Veniturile din impozitul pe salarii au crescut cu 10,7%.

Contribuţiile de asigurări au înregistrat 127 mld lei în primele unsprezece luni, în creştere cu 10,3%, iar încasările din impozitul pe profit au însumat 26 mld lei, o creştere de 34%

Încasările din TVA au crescut cu doar 18% la 11 luni din 2022, în condiţiile în care inflaţia a ajuns la 16%.

Cheltuielile totale au fost de 474 mld. lei, în creştere cu 19%.

Cheltuielile de personal au însumat 107,34 mld lei, în creştere cu 6,1% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Cheltuielile cu dobânzile au fost de 27,18 mld lei, mai mari cu 64% faţă de anul precedent.

„Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent plăţile de dobânzi aferente portofoliului de datorie publică s-au majorat cu 10,58 mld lei ca urmare a creşterii ratelor de dobândă în contextul inflaţionist manifestat îndeosebi începând cu a doua parte a anului 2021, atât pe plan intern cât şi international, cât şi ca urmare a incertitudinilor generate de conflictul armat din Ucraina”, motivează Finanţele.

În total, investiţiile publice au fost în valoare de 56 mld. lei, din fonduri proprii şi fonduri europene, o creştere de 27% faţă de anul anterior.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
venituri,
cheltuieli,
tva,
buget,
alegere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.