Bugetul general consolidat a încheiat luna ianuarie cu un excedent de aproape 4 miliarde de lei

Autor: Raluca Ghinea Postat la 27 februarie 2015 40 afişări

Bugetul consolidat a avut în ianuarie un excedent de 3,95 miliarde lei, reprezentând 0,56% din PIB, de două ori şi jumătate mai mare faţă de cel din ianuarie 2014, după ce a atras venituri de 18,4 miliarde lei, cele mai mari creşteri fiind consemnate la veniturile nefiscale şi impozitul pe profit.

În ianuarie 2014, bugetul a avut un excedent de 1,5 miliarde lei, cu o pondere în PIB de 0,22%.

Veniturile bugetului consolidat s-au situat în luna ianuarie la 18,4 miliarde lei (2,6% din PIB), fiind mai mari cu 4,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor Ministerului Finanţelor.

Creşteri semnificative au fost consemnate la categoria veniturilor nefiscale, cu 25,4%, la 1,87 miliarde lei, ţi la impozitul pe profit, cu 23,8%, la 306 milioane lei. Totodată, la veniturile din TVA s-a înregistrat o creştere de 18,5%, la 5,96 miliarde lei, iar la impozitul pe venit au fost atrase 2,32 miliarde lei, în urcare cu 16,9%.

Încasările din accize s-au redus cu 11,6%, la aproape 2,1 miliarde lei, iar cele din contribuţii sociale cu 3,4%, la circa 4,6 miliarde lei.

La nivelul administraţiilor locale, veniturile din impozite şi taxe pe proprietate s-au majorat cu 11,5%, la 317,2 milioane lei.

Totodată, cheltuielile bugetului general consolidat s-au plasat la 14,4 miliarde lei, respectiv 2% din PIB, fiind mai mici cu 10,7% în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut (cu 0,4 puncte ca pondere în PIB).

Cheltuielile cu bunuri şi servicii s-au redus cu 25,1%, la 2,14 miliarde lei.

"Scăderea se regăseşte la bugetul fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, datorită plăţii în luna ianuarie 2014 a arieratelor către furnizorii de medicamente, ca urmare a implementării Legii nr 72/2013 prin care s-a transpus în legislaţia românească Directiva nr 7/2011 privind combaterea întârzierilor în efectuarea plăţilor comerciale", precizează Ministerul Finanţelor.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital şi pe cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, s-au situat la 682,6 milioane lei (0,1% din PIB), apropiate de cele din ianuarie 2014, de 674 milioane lei.

Ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, a declarat recent că a fost modificată programarea bugetară pentru ca maximul de cheltuieli publice să fie realizate în trimestrele II şi III, cele mai propice pentru proiectele publice, astfel că deficitul de la mijlocul anului este estimat la 1,7% din PIB. Potrivit programării bugetare, cheltuielile publice ar urma să fie mai mici în trimestrul al patrulea, contrar trendului istoric.

Guvernul s-a angajat pentru acest an să se încadreze într-un deficit de 1,83% din PIB.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
EXECUŢIE BUGETARĂ,
IANUARIE,

Citeşte pe comedymall.ro

/actualitate/bugetul-general-consolidat-a-incheiat-luna-ianuarie-cu-un-excedent-de-aproape-4-miliarde-de-lei-13906595
13906595
comments powered by Disqus
Viaţă de corporatist { izolat la domiciliu } Viaţă de corporatist { izolat la domiciliu }

Într-un articol de copertă recent scriam despre viaţa angajaţilor în open space – observam cât de mici sunt spaţiile alocate angajaţilor în birourile din România, cât de greu este să ne adaptăm la obiceiurile colegilor şi cum, de multe ori, simţim nevoia să facem de acasă lucrurile importante pentru muncă. A trecut doar o lună de atunci, iar glumele „colegului de bancă'' au devenit amintiri, iar open space-ul pare să fi intrat la capitolul istorie. Ce înseamnă experimentul global al muncii de acasă şi care sunt posibilele urmări ale acestuia?

vezi continuarea
ZF.ro
O nouă descoperire schimbă ce ştim despre coronavirus: cum se transmite de fapt virusul O nouă descoperire schimbă ce ştim despre coronavirus: cum se transmite de fapt virusul
Faţa nevăzută a tehnologiei: Ce se întâmplă de fiecare dată când cumperi un produs cu cardul. Nu aţi ştiut niciodată asta
Mediafax
Regula celor 6 secunde pentru a reduce riscul de infectare cu coronavirus Regula celor 6 secunde pentru a reduce riscul de infectare cu coronavirus
Top 10 ţări care îşi vor reveni cel mai rapid la finalul pandemiei de coronavirus, potrivit analiştilor
MonitorulApararii
Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte
Ce se întâmplă la Moscova este de bine deopotrivă pentru Rusia şi Putin(?)
MonitorulPartidelor
Experimentul electoral a început. Ordonanța care răstoarnă logica alegerilor a intrat în linie dreaptă Experimentul electoral a început. Ordonanța care răstoarnă logica alegerilor a intrat în linie dreaptă
Apartamentul lui Ungureanu, oferit drept REFUGIU al medicilor în calea COVID-19. „Toţi să facă la fel”
MonitorulSiguranteiCetateanului
COMENTARIU Valeriu Suhan Hai, da-ma... incolo... COMENTARIU Valeriu Suhan Hai, da-ma... incolo...
Dr. Tudor Ciuhodaru atentioneaza ca virusul (Covid-19) rezista minim 30 de minute in aer dupa eliminarea sursei infectiei si peste cinci zile pe piele

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.