Buget 2018. Premierul Mihai Tudose sfidează gravitaţia: „Bugetul pe 2018 este un buget al investiţiilor“

Postat la 19 decembrie 2017 66 afişări

♦ Premierul Mihai Tudose a susţinut ieri în Parlament, la prezentarea în plen a legii bugetului pe 2018, că proiectul este unul al dezvoltării şi investiţiilor. Însă cifrele nu susţin această aserţiune a şefului guvernului.

Buget 2018. Premierul Mihai Tudose sfidează gravitaţia: „Bugetul pe 2018 este un buget al investiţiilor“

Sumele propuse pentru investiţii în legea bugetului sunt dintre cele mai mici din ultimii zece ani. Cum poate fi numit bugetul pe 2018 unul al investiţiilor când în proiect sunt propuse chel­tuieli de capital (investiţii din buget) de 19 miliarde de lei, la nivelul lui 2016 (al doilea cel mai crunt an pentru investiţii, cu excepţia lui 2017), dar inferior ca alocare din PIB - 2,2% din PIB în 2018, faţă de 2,5% din PIB în 2016?

Anul ce se încheie va rămâne o bornă ce va marca cele mai mici investiţii ale statului în economie din ultimul deceniu. La zece luni avem cheltuieli de capital de 1,1% din PIB – 9 miliarde de lei. S-ar putea, dacă este să credem datele ultimei rectificări, ajunge la 2,1% din PIB, o sumă ridicolă ţinând seama de creşterea economică record postcriză, de peste 6%; fapt explicabil întrucât prioritatea guvernului nu au fost in­ves­tiţiile, ci cheltuielile sociale. Nici a­nul ce vine nu va fi altfel, de vreme ce chel­tuielile cu salariile se mută de la 7,5% din PIB în 2016 spre 9% din PIB, dar chel­tuielile cu investiţii ale statului (chel­tuielile de capital) scad de la 2,5% din PIB în 2016 spre 2,2% din PIB în 2018.

Citeşte continuarea pe www.zf.ro

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.