Bruynseels, BCR: OUG 50 trebuie sa echilibreze protectia consumatorilor cu interesul general al economiei

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 03 decembrie 2010 15 afişări

Aplicarea Ordonantei 50 privind transparenta in contractele de credit de consum trebuie sa se faca in asa fel incat sa asigure un echilibru intre protectia consumatorilor si interesul general al economiei, a declarat Dominic Bruynseels, CEO al BCR.

Exista parti "foarte pozitive" ale ordonantei, precum reducerea la zero sau micsorarea comisionului de retragere din cont, care permite clientilor sa se transfere mai usor de la o banca la alta - "Noi nu ne temem daca oamenii pot alege mai usor intre mai multe oferte ale bancilor, intrucat credem ca avem cele mai bune servicii", apreciaza Bruynseels. In acelasi timp insa, el respinge atacul la adresa bancilor in numele "unor perspective personale inguste, care pun interesul personal mai presus de binele colectiv".

Bancile se lupta inca, in momentul de fata, pentru amendarea OUG 50 privind transparenta creditelor de retail, considerand ca includerea in prevederile ei a tuturor creditelor de pe piata, vechi si noi, ar crea bancilor pierderi de sute de miliarde de euro. Recalcularea dobanzilor la toate imprumuturile in functie de indicii pietei (ROBOR, EURIBOR, LIBOR) ar induce un risc considerabil in economie, avand in vedere perspectiva ca acestia sa creasca treptat in anii urmatori. De partea cealalta, clientii incearca sa determine bancile sa aplice OUG 50 in forma in care a fost adoptata de Guvern, recurgand inclusiv la actiuni in justitie.

Din punctul de vedere al portofoliului de credite acordate, BCR este o banca orientata spre finantarea companiilor private, de stat si a autoritatilor publice locale, cu 52% din imprumuturi acordate catre companii, iar dintre acestea, aproape 70% catre IMM-uri, spune Dominic Bruynseels. "Pentru reluarea creditarii in acest sector, economia trebuie sa se schimbe, nu bancile", considera bancherul, referindu-se la faptul ca recesiunea e intretinuta de cererea scazuta din economie.

In privinta creditelor de consum, "am avut o politica conservatoare", adauga seful BCR, precizand ca imprumuturile negarantate au fost limitate, cele in monede exotice n-au luat niciodata amploare, iar banca a facut eforturi de a restructura creditele cu probleme. Conform Oanei Petrescu, vicepresedinte responsabil de retail banking, de la inceputul anului si pana acum au fost restructurate circa 1.000 de imprumuturi pentru persoane fizice.

Dominic Bruynseels a admis ca banca a pierdut imprumuturi imobiliare in valoare de 120 de milioane de euro, intrucat clientii le-au refinantat la alte banci.

BCR se va axa si in continuare pe segmentele in care are deja un avantaj competitiv si experienta (are 76% din piata creditelor pentru municipalitati, 46% din cea a administrarii de active si 28% din creditarea IMM-urilor). In privinta viitoarei listari la bursa, BCR a convenit cu cele cinci SIF-uri, actionari minoritari, sa amane listarea pana cand conditiile de piata se vor ameliora.

DUPA 20 DE ANI

BCR a avut in primele noua luni ale anului un profit net de 42,9 milioane de euro, in scadere de la 106,5 milioane in acelasi interval din 2009, in principal din cauza cheltuielilor mai mari cu provizioanele, a scaderii veniturilor din comisioane si a scaderii rezultatului net din tranzactionare.

Rezultatele au fost sustinute de venitul net din dobanzi, care a urcat la 621,8 milioane de euro, fata de 590,4 milioane in aceeasi perioada din 2009. In schimb, venitul net din taxe si comisioane a scazut fata de luna septembrie a anului trecut, de la 113,4 la 108,5 milioane de euro, "ca rezultat al implementarii OUG 50/2010, care a redus veniturile din comisioane si al unui volum de afaceri mai scazut", afirma oficialii BCR. Concret, in al treilea trimestru, veniturile din taxe si comisioane s-au redus de la 44 la 29 milioane de euro fata de perioada aprilie-iunie, inainte ca OUG 50 privind creditele pentru populatie sa intre in vigoare.

BCR, cea mai mare banca din Romania dupa valoarea activelor, a implinit la 1 decembrie 20 de ani de la infiintare. In acest interval, activele bancii au crescut de la 77,5 milioane de lei la 70,5 miliarde de lei, numarul clientilor a ajuns de la 118.00 la 4,3 milioane, iar cel al sucursalelor de la 148 la 667. Numarul de angajati era in 1991 de 7.900, in timp ce acum este de 8.500.

Actionarul majoritar al BCR este grupul austriac Erste, care a cumparat pachetul majoritar in 2005, platind 3,75 miliarde de euro. In anul urmator a inceput integrarea bancii in grup, restructurarea, modernizarea si capitalizarea ei. In total, Erste a investit peste 4 miliarde de euro pe piata din Romania.

Cu ocazia aniversarii celor 20 de ani pe piata, BCR a lansat o oferta de depozit pe 3 luni cu dobanda de 8% pentru lei si 4% pentru euro, precum si una de credit de nevoi personale negarantat in valoare de pana la 20.000 de euro, cu scadente de pana la 10 ani si cu o reducere a dobanzii cu 20% fata de cele curente ale bancii. Dobanda este fixa si pentru creditul in lei, si pentru cel in euro, iar banca acorda gratuit asigurarea de viata. Ambele oferte sunt valabile pana la 31 decembrie.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/bruynseels-bcr-oug-50-trebuie-sa-echilibreze-protectia-consumatorilor-cu-interesul-general-al-economiei-7775860
7775860
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.