BREAKING NEWS: LOVITURĂ pentru bănci! Guvernul anunţă "Taxa pe lăcomie"

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 18 decembrie 2018 387 afişări

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor a anunţat că băncile vor fi taxate diferenţiat, în funcţie de ROBOR. Mai exact, cu cât valoarea ROBOR este mai mare, cu atât mai mari vor fi taxele.

BREAKING NEWS: LOVITURĂ pentru bănci! Guvernul anunţă "Taxa pe lăcomie"

Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a anunţat astăzi introducerea unei taxe suplimentare pe activele băncilor, între 0,2% şI 0,9% din active în funcţie de cât este nivelul Robor, adică dobânda medie la care se împrumută băncile între ele.

 

La nivelul actual al Robor de 3,04% la trei luni, noua taxă ar aduce la buget 3,6 miliarde de lei având în vedere că activele bancare sunt de circa 50% din PIB. PIB-ul este evaluat la 945 miliarde de lei pentru 2018.

 

Taxa pe active este de 0% dacă nivelul Robor este la 1,5%, de 0,2% din active dacă Robor este între 1,51% şI 1,7%, de 0,4% dacă Robor este între 1,71% şI 2,5%, de 0,6% dacă Robor este între 2,51% şI 3,0% şI de 0,9% dacă Robor este între 3,01% şI 3,5%. Informaţiile sunt cuprinse într-un document de pe site-ul guvernului.

 

Dacă Robor-ul va creşte, la fiecare 0,5% puncte procentuale de creştere taxa pe activele bancare va creşte cu 0,3 puncte procentuale.

 

Schema de taxare prezentată de Teodorovici:

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
anunt,
banci,
crestere,
guvern,
lovitura

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.