BREAKING. Dezvăluiri după demisia şefului ANAF: Gaură de 9 mld. de lei între ce se estima că va încasa ANAF şi ce a încasat de fapt în primele cinci luni

Autor: Răzvan Botea Postat la 29 mai 2023 399 afişări

BREAKING. Dezvăluiri după demisia şefului ANAF: Gaură de 9 mld. de lei între ce se estima că va încasa ANAF şi ce a încasat de fapt în primele cinci luni

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) ar fi înregistrat o gaură de  aproape 9 mld. de lei în primele cinci luni din an, adică diferenţa între cât a estimat că va încasa şi cât a încasat efectiv. Dacă s-ar continua tendinţa, gaura pe tot anul ar urma să fie de aproape 22 mld. lei.

Iniţial, guvernul a anunţat o lipsă la bugetul de stat de dimensiuni similare.

Cifrele au fost prezentate de Lucian Heiuş, fostul şef ANAF, care şi-a anunţat în această seară demisia din funcţie.

Cea mai mare gaură, de 8,5 mld. lei, este din zona marilor contribuabili, pe care, anterior, premierul Ciucă i-a somat „să îşi plătească datoriile”. Consultanţii fiscali sunt de părere că nu poate fi vorba de faptul că marile companii nu şi-au plătit contribuţiile, ci de faptul că estimarea ANAF de la început de an a fost greşită, mai ales de la companiile din energie, care nu au mai înregistrat profiturile de anul trecut şi nu au mai plătit taxe excepţionale pe aceste profituri.

Ministerul Finanţelor a publicat execuţia bugetară la patru luni din an, care arată că veniturile nete ale guvernului din TVA, cea mai importantă taxă, s-au prăbuşit în aprilie. La trei luni din an, încasările din TVA creşteau cu 9%, o creştere oricum sub inflaţie şi creşterea consumului. În aprilie însă, încasările din TVA au fost de 7 mld. lei, mai mici cu 14% faţă de aprilie 2022, în condiţiile în care inflaţia este în continuare de două cifre şi vânzările cu amănuntul cresc cu 5% pe volum, deci fără a lua în calcul şi inflaţia.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
anaf,
incasari,
gaura,
estimare,
demisie,
dezvaluiri

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.