Boom imobiliar de-a lungul Europei: Fenomenul alarmant care a pus stăpânire şi pe România

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 23 decembrie 2019 329 afişări

Boom imobiliar de-a lungul Europei: Fenomenul alarmant care a pus stăpânire şi pe România

Lipsa banilor începe să creeze un adevărat boom în sectorul imobiliar, fapt ce îi conduce pe rezidenţi în afara oraşelor mari, stârnind nelinişti în rândul factorilor politici de decizie, conform NY Times.

După ani de creşteri anemice, economia din Paris se străduieşte să câştige teren, dar nivelurile extrem de joase ale dobânzilor, care erau menite pentru a resuscita economia, încep să contureze un boom imobiliar ce nu poate să genereze decât probleme.

În prezent, un credit ipotecar pe o perioadă de 20 de ani în Paris sau Frankfurt poate fi oferit cu o rată a dobâznii de sub 1%, fapt ce îi împinge pe debitori să cumpere constant case şi apartamente. Din aceste motive, investitorii instituţionali văd o oportunitate de neratat în ceea ce priveşte profiturile lucrative şi achiziţionează tot mai multe proprietăţi din zone rezidenţiale de-a lungul Europei.   

În câteva părţi ale continentului, evaluările au egalat sau au depăşit cifrele înregistrate după criza de acum un deceniu, stârnind îngrijorări în rândul analiştilor ce sunt de părere că boom-ul imobiliar ar putea să sfârşească prost.

„Riscurile sunt reale, deoarece ratele negative ale dobânzilor în Europa sunt deja consolidate. Ce este important pentru economie este să prevenim apariţia unui nou cerc vicios”, a declarat Jörg Krämer, principalul economist al băncii germane Commerzbank.

Cererile au crescut încontinuu în ultimii cinci ani, de când Banca Centrală Europeană (BCE) a scăzut sub zero una dintre ratele de referinţă a dobânzilor, mişcare nemaiîntâlnită până atunci la un nivel atât de mare. Preţurile au crescut cu 30% în Frankfurt, Amsterdam, Stockholm, Madrid şi alte zone metropolitane şi cu o medie de 40% în Portugalia, Luxemburg, Slovacia şi Irlanda.

Astfel, o mulţime de proprietăţi au devenit practic inaccesibile pentru majoritatea oamenilor, cu excepţia persoanelor cu venituri cu mult peste medie. În plus, chiriile au crescut într-un ritm accelerat, fapt ce i-a împins pe oamenii din clasa muncitoare tot mai departe de centrele urbane. Reculul politic se manifestă prin faptul că primarii marilor oraşe europene intervin cât mai mult în piaţă, încercând să controleze preţul chiriilor şi taxelor de proprietate şi să subvenţioneze programe de cumpărare a primei case.

Reculul produs de ratele mici ale dobânzilor asupra zonei euro arată că politicile actuale fac mai mult rău decât bine, îngreunând eforturile băncilor centrale de a administra inegalitatea financiară.

În septembrie, Comisia Europeană de Risc Sistemic, una dintre armele BCE de reglementare a sistemului financiar european, recomanda unui număr de 11 ţări să continue reglementările şi măsurile fiscale menite să controleze preţurile şi să promoveze accesibilitatea şi disponibilitatea proprietăţilor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
dobanzi,
imobiliare,
case,
cumparare,
proprietati

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.