Boloş, despre angajările la MIPE: Buget de 3 ori mai mare, creştere a numărului de personal de 30%

Autor: Cosmin Pirv Postat la 23 mai 2022 52 afişări

Ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene a declarat, luni, referitor la angajările pe care Ministerul le va face pentru gestionarea fondurilor din PNRR, că bugetul gestionat va fi de trei ori mai mare, dar numărul personalului va creşte cu aproximativ 30%.

Boloş, despre angajările la MIPE: Buget de 3 ori mai mare, creştere a numărului de personal de 30%

Marcel Boloş a spus că, potrivit structurii organizatorice aprobate de Guvern, numărul de posturi la minister va fi de 1.943.

„Dacă în perioada de programare 2014-2020 am avut un buget de 24 de miliarde de euro pe care l-am gestionat cu 1.407 funcţionari, acum bugetul pe care îl gestionează Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene este de 96 de miliarde de euro. Asta înseamnă de trei ori creştere a bugetului şi am propus o creştere a numărului de personal implicat în gestionarea bugetului pe care l-am menţionat, respectiv numărul de posturi în cadrul structurii organizatorice aprobate de către Guvern este de 1.943. E de fapt numărul de posturi cu care vom gestiona cele 96 de miliarde de euro. Deci un buget de trei ori mai mare şi o creştere a numărului de personal cu aproximativ 30%”, a declarat Marcel Boloş la finalul şedinţei de Guvern de luni.

Acesta a mai spus că sistemele de management şi control sunt obligatorii.

„Cerinţele acestea care ţin de politica de coeziune, dar şi de PNRR impun ca fiecare din bugetele menţionate să aibă la bază un sistem de management şi control, respectiv dacă fiecare program operaţional are un sistem de management şi control, la fel şi PNRR are de asemenea un sistem de management şi control specific, încât funcţiile care privesc sistemul de management şi control de la evaluare, proiecte, nereguli, verificare achiziţii publice, toate acestea trebuie să fie asigurate prin operaţionalizarea structurilor organizatorice, în caz contrar, România riscă ca plăţile sau programele operaţionale sau, de ce nu, chiar întreruperea programelor operaţionale. E dreptul Comisiei de a solicita acest lucru, în situaţia în care aceste sisteme de management şi control nu funcţionează conform cerinţelor şi standardelor UE”, a precizat ministrul.

El a amintit că PNRR nu are cofinanţare.

„Să nu uităm că PNRR nu are cofinanţare. Deci, asta presupune că 100% din cheltuieli se decontează de la CE, spre deosebire de politica de coeziune, unde 15% trebuie să pui cofinanţare. Ori, din acest punct de vedere statul român cheltuie cu aceste structuri organizatorice pe care le are în cadrul PNRR o sumă nesemnificativ de mică raportat la 29 de miliarde de euro, mi se pare că este un efort foarte mic în raport de avantajele foarte mari pe care le avem”, a adăugat Marcel Boloş.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
marcel boloş,
angajări,
mipe

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.