Bogdan Badea, şeful Hidroelectrica, despre listarea companiei: Suntem încântaţi de interesul puternic venit până acum din partea investitorilor şi de feedback-ul pozitiv din partea acestora faţă de evoluţia companiei

Autor: Liviu Popescu Postat la 23 iunie 2023 41 afişări

Bogdan Badea, şeful Hidroelectrica, despre listarea companiei: Suntem încântaţi de interesul puternic venit până acum din partea investitorilor şi de feedback-ul pozitiv din partea acestora faţă de evoluţia companiei

„Suntem încântaţi de interesul puternic venit până acum din partea investitorilor şi de feedback-ul pozitiv din partea acestora faţă de evoluţia companiei. În calitate de lider în producţia de energie electrică din România, cu un portofoliu de producţie 100% de energie regenerabilă, un istoric solid de creştere şi o strategie clară axată pe eficienţă operaţională, diversificarea afacerii şi asigurarea rentabilităţii capitalului, considerăm că Hidroelectrica reprezintă o ofertă foarte atractivă atât pentru investitorii români, cât şi pentru cei internaţionali”, este prima reacţie a lui Bogdan Badea, director general al Hidroelectrica.

Joi seara, cu doar câteva minute înainte de miezul nopţii, Hidroelectrica a publicat prospectul de listare la Bursa de Valori Bucureşti: 8,8 mld. lei într-o ofertă în care Fondul Proprietatea vinde 17,34% din deţinerea de aproape 20%. Fondul menţionează că poate vinde chiar integral în funcţie de cerere.

Preţul este de 112 lei pe acţiune pentru investitorii de retail, iar cei mari pot subscrie la orice preţ cuprins între 94 şi 112 lei. Compania este evaluată la 50 mld. lei.

Prospectul de listare poate fi accesat AICI

„Aşteptăm cu nerăbdare să ne întâlnim, în perioada următoare, cu potenţialii investitori, şi să le împărtăşim planurile de valorificare a oportunităţilor deosebite pe care le întrezărim pe piaţa locală, pe măsură ce România continuă procesul de tranziţie energetică”, spune Badea.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din România în ceea ce priveşte cantitatea de energie produsă, şi un jucător important în domeniul hidroenergetic din Europa. Grupul deţine şi operează 182 de hidrocentrale, cinci staţii de pompare şi un parc eolian ce sunt amplasate strategic în opt sucursale organizate geografic pe teritoriul României.

Capacitatea de producţie totală instalată a activelor hidroenergetice ale Societăţii este împărţită în hidrocentrale de acumulare, hidrocentrale pe firul apei şi staţii de pompare. Societatea deţine un portofoliu de producţie 100% din surse regenerabile, cu o capacitate hidroelectrică de producere instalată de 6,3 GW şi o capacitate eoliană onshore instalată de 108 MW în parcul eolian Crucea. Între 2018 şi 2022, Societatea a avut o cotă de piaţă de aproximativ 29%, în ceea ce priveşte energia totală generată şi livrată în sistem (potrivit rapoartelor anuale ale Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei).

În primul trimestru din 2023 societatea a obţinut venituri consolidate de 3.272,1 milioane lei, ce au fost generate de creşterea cantităţii totale de energie vândută (4,8 TWh în primul trimestru din 2023) pe toate pieţele, incluzând pieţele angro, cu amănuntul şi de echilibrare.

Acest lucru a condus la obţinerea unei valori totale a EBITDA ajustat de 2.184.2 milioane lei şi a unei valori a profitului aferent perioadei de 1.723,4 milioane lei în primul trimestru din 2023, comparativ cu o valoare totală a EBITDA ajustat de 1702,7 milioane lei şi a unei valori a profitului aferent perioadei de 1.287,9 milioane lei în primul trimestru din 2022.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.