BNR: Mingea e de-acum în ograda băncilor

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 07 iulie 2013 70 afişări

BNR a redus dobânda de politică monetară de la 5,25% la 5%, pentru prima dată din martie 2012, conform anunţului făcut deja în mai de guvernatorul Mugur Isărescu privind începerea unui ciclu de relaxare a politicii monetare.

BNR: Mingea e de-acum în ograda băncilor

Baza deciziei este faptul că inflaţia a scăzut mai repede decât se estimase, iar scopul este stimularea băncilor să reducă dobânzile la credite cât mai curând, atât spre a impulsiona creditarea, cât şi spre a face posibilă rambursarea sumelor împrumutate. "E în interesul bancherilor să practice dobânzi mai mici, dar încasabile decât să ţină dobânzi mai mari, dar să aibă probleme la încasarea sumelor", a argumentat Isărescu.

Banca centrală a urmărit, cel mai probabil, să transmită astfel "un semnal că nu e mulţumită de ritmul creşterii economice, mai ales că exporturile nete au fost singurul motor de creştere în T1, în timp ce cererea internă a avut o contribuţie negativă la PIB în T1", apreciază Dumitru Dulgheru, economist al BCR. Or, acesta nu e un model sustenabil de creştere pentru o economie aflată în acest stadiu de dezvoltare", arată Dulgheru.

Consensul Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari este că noul ciclu iniţiat de BNR va duce la o dobândă de 4,75% până în decembrie şi de 4,25% până la sfârşitul lui 2014. Estimarea BCR este tot de 4,75% în decembrie, în condiţiile unei inflaţii aşteptate să se reducă de la cca 5,3% la finele lui mai spre 3,6% la sfârşitul anului.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/bnr-mingea-e-de-acum-in-ograda-bancilor-11103338
11103338
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.