Bilantul atacurilor de vineri de la Oslo si Utoeya - 93 de morti. Atentatorul a fost arestat (VIDEO)

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 23 iulie 2011 26 afişări

ACTUALIZAT - Atentatul cu bomba de vineri care a vizat biroul din Oslo al premierului norvegian si atacul ulterior cu focuri de arma de la o tabara de vara pentru tineret a partidului de guvernamant din Norvegia s-a soldat cu 93 de morti, transmite Reuters.

Principalul suspect, arestat de politie, este Anders Behring Breivik (foto), un tanar blond in varsta de 32 de ani, cu constitutie atletica, despre care un prieten citat de presa norvegiana afirma ca ar fi devenit extremist de dreapta inainte sa fi implinit 30 de ani. Conform politistilor, Breivik si-a exprimat convingeri puternic nationaliste si islamofobe in diverse discutii de pe net si se opunea ferm multiculturalismului, socialismului, politicilor guvernamentale prea liberale in raport cu imigrantii si ideii ca persoane de culturi si religii diferite pot convietui pasnic in aceeasi tara. Dupa parerea lui, singurul partid conservator autentic ar fi la ora actuala Partidul Libertatii din Olanda, condus de Geert Wilders, cunoscut pentru campaniile sale contra "islamizarii Olandei".

Posesor de cont Facebook unde se declara crestin, adept al ideilor politice conservatoare, pasionat de vanatoare, muzica trance, filmele gen "300" sau "Gladiator" si jocurile video gen "Modern Warfare", extremistul isi deschisese la 17 iulie si un cont de Twitter, unde publicase un singur mesaj: "Un om care are o convingere este egal cu forta a 100.000 care au doar interese" - un citat din filozoful John Stuart Mill.

Breivik a studiat la Scoala Comerciala din Oslo si a infiintat in 2009 o companie, Breivik Geofarm, prin care administra o ferma de legume si pepeni in estul tarii, unde avea un depozit de ingrasaminte si alte produse chimice pe care le-ar fi putut folosi pentru a confectiona explozibile, transmit agentiile de presa. El avea permis de port-arma, doua arme de foc inregistrate pe numele sau si era membru al Clubului Tragatorilor din Oslo. O angajata a unei cooperative a declarat pentru CNN ca suspectul a cumparat in luna mai de la ea 6 tone de substante chimice folosite pentru fertilizarea terenurilor.

Politia a confirmat sambata ca individul se face responsabil atat de atentatul cu bomba de la Oslo in care si-au pierdut viata cel putin sapte oameni, cat si de masacrul de la tabara de tineret a Partidului Laburist din insula Utoeya, in care au pierit 84 de adolescenti si tineri. Politistii au declarat ca suspectul este cooperant si ca doreste sa discute cu ei motivele dublului atentat.

Atentatul de la Oslo a vizat biroul premierului Jens Stoltenberg, care nu se afla insa la fata locului, si s-a soldat cu distrugeri la mai multe cladiri din zona, intre care cea a Ministerului Petrolului.

Ulterior, Breivik s-a deplasat cu feribotul pe insula Utoeya, unde avea loc conventia de tineret a Partidului Laburist, de guvernamant. Premierul Jens Stoltenberg urma sa se deplaseze si el sambata pe insula, aflata la circa 35 km de Oslo, ca sa participe la conventie. Martorii afirma ca atacatorul a tras la intamplare in multimea de tineri aflati in tabara de vara de pe insula, numarul victimelor ajungand la 84.

Printre victimele de pe insula Utoeya se afla adolescenti intre 14 si 20 de ani. Multi dintre ei au sarit in lacul Tyrifjord de langa insula ca sa scape, iar unii si-au pierdut viata inecandu-se in busculada creata. "Noi eram in sala de mese cand am auzit strigate si panica afara. Lumea fugea in toate directiile, ingrozita. Atacatorul avea o pusca si era imbracat in politist. Se prefacea ca ne ajuta si ne chema la el. Am vazut oameni impuscati. A fost un haos total", a declarat Jorgen Benone, un supravietuitor. Un altul a declarat ca atacatorul a urlat "O sa va omor pe toti!".

"O insula a paradisului s-a transformat intr-un iad", a declarat premierul Jens Stoltenberg, care a adaugat ca nu vrea sa faca speculatii asupra motivelor actului criminal. "Fata de alte tari, n-as spune ca avem o mare problema in Norvegia cu extremistii de dreapta. Dar exista anumite grupari de extrema dreapta, iar politia le cunoaste."

Stoltenberg a afirmat ca bilantul victimelor este cel mai mare inregistrat intr-o singura zi in Norvegia de la razboi pana acum. Este cel mai sangeros atentat terorist din Europa dupa cel din 2004 de la Madrid, in care au pierit 191 de oameni.

Toata noaptea, vase si elicoptere au explorat zona, cautand supravietuitori. Politia a gasit pe insula dispozitive explozive nedetonate. Politistii s-au deplasat la locuinta lui Breivik pentru cercetari, iar la cladirile guvernamentale si in mai multe puncte ale orasului au fost mobilizati militari pentru paza.

Breivik locuia intr-un apartament la Oslo impreuna cu mama sa, era necasatorit si nu avea cazier. Daca va fi gasit vinovat, ucigasul risca o pedeapsa cu inchisoarea de pana la 21 de ani.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/bilantul-atacurilor-de-vineri-de-la-oslo-si-utoeya-93-de-morti-atentatorul-a-fost-arestat-video-8518467
8518467
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.