Bilanţul anului 2012: 4 guverne, mari insolvenţe şi economia în corzi

Postat la 21 decembrie 2012 15 afişări

Ziarul Financiar a făcut bilanţul celor mai importante o sută de evenimente din 2012, an măcinat de conflictele politice care au culminat cu suspendarea din această vară a preşedintelui, dar şi de o economie tot mai anemică din cauza insolvenţelor, a privatizărilor eşuate şi a problemelor de abia acum scoase la lumină din sectorul bancar. Pentru 2013 a rămas speranţa calmării orgoliilor politice. Întrebarea este dacă va fi de ajuns pentru relansarea economiei şi cine va pune pe masă un proiect viabil.

Încă din primele zile, 2012 s-a anunţat ca un an dificil, cu o iarnă dintre cele mai grele şi cu proteste în Piaţa Universităţii unde câteva sute de oameni cereau demisia guvernului condus de Emil Boc în urma unui conflict pornit între secretarul de stat din Ministerul Să­nătăţii Raed Arafat şi preşedin­tele Traian Băsescu. Ce a urmat în plan politic poate fi su­marizat astfel: România a schim­bat trei guverne, Emil Boc fiind înlocuit în februarie de Mihai Răzvan Ungureanu, care la rân­dul său a fost schimbat în luna mai cu Victor Ponta, preşedintele USL. Din cauza tensiunilor politice, calmate abia în decembrie când USL a câştigat alegerile parla­men­­tare cu o majoritate de 60%, zdro­bitoare pentru PD-L, fostul par­tid aflat la guvernare, eco­no­mia a avut de suferit. Cel mai bine s-a văzut acest lucru în evoluţia cursu­lui valutar care în iulie a atins un maxim de 4,6 lei, pe fondul în­gri­jo­rărilor investitorilor privind ten­siu­nile politice. Pentru acest an, prog­noza de creştere economică este de sub 1%, după ce a fost revizuită de la 2%.

Mai multe pe zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
economie,
guverne,
insolvente,
bilant
/actualitate/bilantul-anului-2012-4-guverne-mari-insolvente-si-economia-in-corzi-10406538
10406538
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.