BEI finanteaza cu 200 mil. euro proiectul eolian al CEZ din Dobrogea

Postat la 18 decembrie 2010 41 afişări

Banca Europeana de Investitii acorda un imprumut de 200 milioane de euro pentru constructia fermei eoliene terestre de la Fantanele, la nord de Constanta, detinuta de grupul ceh CEZ. BEI va cofinanta proiectarea, constructia, darea in folosinta si exploatarea fermei eoliene, precum si constructia statiilor de transformare si racordarea la reteaua nationala de electricitate.

Imprumutul se bazeaza pe cooperarea foarte buna a BEI cu grupul ceh CEZ, proprietarul fermei, prin intermediul caruia banca finanteaza proiecte in domeniul generarii si al distributiei de energie cu credite de peste 500 de milioane de euro, precizeaza banca.

"Dupa ce va fi data in exploatare, aceasta ferma va permite Romaniei sa reduca emisiile poluante si emisiile de gaze cu efect de sera si sa atinga obiectivele nationale privind generarea de electricitate din surse regenerabile, contribuind la diversificarea aprovizionarii cu energie", afirma vicepresedintele BEI, Matthias Kollatz Ahnen, responsabil pentru imprumuturile din Romania.

Ferma eoliana va cuprinde 139 de turbine si va avea o capacitate totala instalata de 347,5 MW. Dupa ce va fi dat in exploatare, proiectul va contribui la atingerea obiectivelor Romaniei in privinta consumului de energie din surse regenerabile de energie pana in 2020, precum si la realizarea cotei obligatorii de certificate verzi. CEZ va pune in aplicare proiectul prin filialele sale din Romania pe care le detine in intregime - Tomis Team SRL si MW Team Invest SRL.

Investitia totala a CEZ in ferma eoliana din Dobrogea este estimata la 1,1 miliarde de euro, vizand proiectul de la Fantanele si cel invecinat, de la Cogealac, cu 101 turbine. Capacitatea totala a proiectului va fi de 600 MW, mai mult decat dublul celei mai mari ferme eoliene din Europa, Whitelee din Scotia.

In 2010, banca a acordat pana in prezent imprumuturi de 1,3 miliarde de euro pentru proiecte privind eficienta energetica.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/bei-finanteaza-cu-200-mil-euro-proiectul-eolian-al-cez-din-dobrogea-7830016
7830016
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.