BCR acordă credite fermierilor eligibili pentru subvenţii APIA

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 10 august 2013 539 afişări

Banca Comercială Română va acorda agricultorilor credite pe termen scurt în lei de până la 90% din valoarea subvenţiilor pe care urmează să le încaseze de la Agenţia de Plăţi şi ntervenţie în Agricultură în cadrul Schemei de plată unică pe suprafaţă (SAPS) 2013.

BCR acordă credite fermierilor eligibili pentru subvenţii APIA

Aceste tipuri de împrumuturi de la BCR pot fi obţinute de producători agricoli, persoane fizice autorizate sau persoane juridice care prezintă Adeverinţa de înregistrare fermier emisă de APIA prin care se confirmă eligibilitatea acestora la obţinerea finanţării.

Beneficiari de subvenţii APIA se pot adresa oricărei unităţi din reţeaua BCR pentru accesarea acestor tipuri de credit.

BCR a semnat, în acest sens, Convenţiile tripartite cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, cu Fondul de Garantare a Creditului Rural şi Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM, pentru finanţarea capitalului de lucru pentru desfăşurarea activităţilor curente de către beneficiarii schemei de plată unică pe suprafaţă SAPS 2013.

Conform APIA, toate convenţiile de acest fel încheiate cu bănci din România prevăd că valoarea creditului este de până la 90% din suma cuvenită din SAPS, denominată în lei. Pentru creditele acordate de bănci până la 29 septembrie inclusiv, cursul valutar este cursul leu/euro comunicat de BCE la data solicitării credtului, iar pentru creditele acordate începând din 30 septembrie inclusiv, cursul este cel comunicat la 30 septembrie. Cursul comunicat de BCE poate fi descărcat de la adresa de la adresa http://ecb.int/stats/exchange/eurofxref/html/index.en.html.

De asemenea, pentru astfel de credite, APIA informează că valoarea dobânzii finale nu poate depăşi ROBOR la 6 luni + 4%, iar comisioanele aferente creditului trebuie să fie în limita de 1%.

BCR, cea mai mare bancă din România după active, a terminat prima jumătate a anului cu un profit de aproape 557 mil. lei, faţă de o pierdere de 125 mil. lei în aceeaşi perioadă a anului trecut. Volumul agregat al creditelor acordate clienţilor (înainte de provizionare) a scăzut cu 4,3%, până la 50,9 mld. lei. Banca a anunţat că intenţionează să se concentreze asupra creditării în lei, astfel încât să inverseze combinaţia de monede în portofoliului de credite pe termen mediu şi lung si să-şi exploateze capacitatea de autofinanţare în lei.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/bcr-acorda-credite-fermierilor-eligibili-pentru-subventii-apia-11238951
11238951
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.