BCE se apropie de final cu creşterea dobânzilor, susţine un oficial al Băncii Europene

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 10 mai 2023 25 afişări

BCE se apropie de final cu creşterea dobânzilor, susţine un oficial al Băncii Europene

Potrivit lui Joachim Nagel, membru al Consiliului guvernatorilor, este posibil ca Banca Centrală Europeană să se apropie de ultima etapă a ciclului său istoric de majorare a ratelor dobânzilor, raportează Bloomberg.

Deşi creşterile costurilor de împrumut nu s-au încheiat, iar inflaţia de bază trebuie încă domolită, şeful Bundesbank a declarat miercuri că este foarte mulţumit de politica monetară a BCE.

„Suntem aproape de a ajunge în zona politicii monetare considerată restrictivă", a declarat acesta la postul de radio Deutschlandfunk. „Sunt încrezător că politica monetară adoptată îşi arată în întregime efectele."

Observaţiile lui Nagel se potrivesc cu opinia majorităţii economiştilor, care estimează că BCE va mai majora rata depozitelor de încă două ori, în iunie şi iulie, până la un nivel maxim de 3,75%. Rezerva Federală a luat deja în calcul o eventuală pauză în ciclul său, deşi a început înăsprirea înainte de oficialii de la Frankfurt.

Şeful Băncii Centrale a Greciei, Yannis Stournaras, a declarat miercuri că majorările de dobândă ale BCE se vor încheia în 2023. Martins Kazaks din Letonia a avertizat că majorările ar putea persista şi după luna iulie.

Nagel a prezentat decizia de săptămâna trecută a oficialilor de a încetini ritmul de înăsprire, anunţând în acelaşi timp oprirea reinvestirilor în cadrul programului de achiziţionare de active.

„Nu am terminat încă cu creşterea ratelor", a spus el. „Mai este încă de lucru. Momentan trebuie să rămânem fermi pe poziţii".

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.