Băncile poloneze aşteaptă cu înfrigurare decizia autorităţilor locale privitoare la creditele ipotecare în franci elveţieni. O decizie nefavorabilă acestora ar putea zgudui sectorul financiar şi economia

Autor: Catalina Apostoiu Postat la 04 aprilie 2021 126 afişări

Zlotul polonez se situează la cea mai scăzută valoare din 12 ani în raport cu euro.

Băncile poloneze aşteaptă cu înfrigurare decizia autorităţilor locale privitoare la creditele ipotecare în franci elveţieni. O decizie nefavorabilă acestora ar putea zgudui sectorul financiar şi economia

Zlotul polonez se situează la cea mai scăzută valoare din 12 ani în raport cu euro. În spatele devalorizării se află parţial modul de gestionare a pandemiei de către guvernul ţării, însă o aşteptată decizie privitoare la creditele în franci elveţieni are de asemenea o însemnătate ridicată, notează Deutsche Welle.

Polonia este ultima ţară care încearcă să soluţioneze această problemă, după ce Ungaria, Croaţia şi alte ţări au găsit o rezolvare.

În 2019, Curtea Europeană de Jus­tiţie a decis în favoarea debitorilor po­lo­nezi care luaseră credite în franci el­ve­ţieni de la băncile poloneze. Astfel, aceştia puteau cere in­stanţelor con­vertirea creditelor în moneda loca­lă, iar mii de oameni au făcut acest lu­cru.

Totuşi, deciziile luate la nivelul in­s­tanţelor poloneze diferă în ceea ce pri­veşte capacitatea băncilor de a per­cepe comisioane clienţilor pentru utili­za­rea capitalului pe perioada cre­di­tu­lui acum invalidat şi aplicării do­bânzii Wibor sau Libor pe franci elveţieni.

Ambele aspect urmează să fie clarificate de deciziile ce vor fi pro­nun­ţate de Curtea Supremă pe 13 aprilie.

Până acum, sectorul nu a fost dispus să caute un compromis. Deciziile Curţii vor determina costurile potenţiale pentru sectorul bancar. Analiştii estimează că aceste costuri vor fi cuprinse între 30 mld. de zloţi (6,6 mld. euro) şi 60 miliarde de zloţi.

„O decizie nefavorabilă băncilor ar putea provoca un adevărat cu­tre­mur pentru sistemul bancar şi poate pentru în­treaga economie“, aver­ti­zea­ză Michal Kaczmarzyk, partener în ca­drul firmei de avocatură Con­silius Adokaci i Radcy Prawni. Acesta esti­mează pierderi cuprinse între 35 mi­liarde şi 235 mld. de zloţi pentru bănci.

O decizie de a li se permite băncilor să perceapă o dobândă Wibor ar fi una benefică din punct de vedere politic pentru partidul polonez de guvernământ Lege şi Justiţie, potrivit lui Piotr Bialowolski, profesor la Universitatea WSB din Polonia.

O astfel de decizie nu ar crea un risc sistemic imediat pentru sectorul bancar, remarcă acesta.

Bialowolski arată că nu se aşteaptă la consecinţe majore pentru economie. „Băncile poloneze se numără cele cu cea mai solidă poziţie din Europa. În plus, impactul acestei decizii va fi resimţit pe mai mulţi ani, ceea ce ar trebui să  permită băncilor să atenueze lovitura“.

Un canal prin care ar putea fi resimţit un efect este cel al preţurilor acţiunilor băncilor. Valorizarea acestora va scădea probabil, iar asta s-ar putea reflecta în valoarea economiilor pentru pensii, se teme Bialowolski.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
polonia,
banci,
autoritati locale

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.