Bancile franceze accepta planul de salvare a Greciei – Sarkozy

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 27 iunie 2011 12 afişări

Bancile franceze sunt gata sa rostogoleasca o parte din creantele grecesti, conform unui plan discutat de guvernul francez si de banci si care raspunde propunerii germane de solutionare a crizei datoriilor elene.

Anuntul a fost facut de presedintele Nicolas Sarkozy, care a spus ca un astfel de plan este avantajos pentru creditori si ca prin el "vom apara moneda euro, ceea ce e in interesul nostru, al tuturor", conform Wall Street Journal.

Aceasta inseamna ca jumatate din valoarea obligatiunilor elene care ajung la scadenta sa fie reinvestita in noi obligatiuni grecesti pe 30 de ani, iar o cincime va fi investita in titluri europene bine cotate (obligatiuni franceze) in chip de garantie ca sumele vor fi rambursate peste 30 de ani. Un vehicul special de investitii, controlat de creditorii privati, va fi creat pentru a administra obligatiunile grecesti si cele franceze.

Guvernele europene vor ca bancile de pe continent sa rostogoleasca pana la 30 de miliarde de euro reprezentand obligatiuni grecesti care ajung la scadenta in urmatorii ani, si sa contribuie la noul pachet de credite de la UE si FMI pentru Grecia, estimat la peste 100 de miliarde de euro, spre deosebire de situatia de pana acum, cand bugetele nationale au fost singurele care au dus greul crizei financiare, ceea ce a transformat o criza a datoriilor private intr-o criza a datoriilor publice.

Vezi aici cine sunt principalii creditori privati ai Greciei (GALERIE FOTO)

Bancile germane, care anterior cerusera garantii guvernamentale inainte de a accepta sa contribuie la rezolvarea crizei, au facut cunoscut si ele ca sunt foarte interesate de modelul francez, transmite BBC.

Un grup de bancheri reprezentand marile institutii bancare de pe continent au intalniri luni, la Roma, cu oficiali ai zonei euro, cu conducerea Institutului International de Finante, cea mai mare asociatie a institutiilor financiare din lume, si cu oficiali ai trezoreriei italiene. Intalnirea are loc la sediul Intesa Sanpaolo, cea mai mare banca italiana dupa active, a relatat Dow Jones.

Tot luni, Comisia Europeana a acceptat o prelungire cu sase luni, pana la 31 decembrie, a programului actual de recapitalizare a bancilor grecesti prin Fondul de Stabilitate Financiara pentru Grecia, precum si a altor forme de sustinere a bancilor elene, incluzand garantii de credit si un plan de finantare prin obligatiuni. Programele respective au fost aprobate in septembrie 2010 (recapitalizarea), respectiv in noiembrie 2008 (celelalte).

Urmărește Business Magazin

/actualitate/bancile-franceze-accepta-planul-de-salvare-a-greciei-sarkozy-8394608
8394608
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.