Băncile Centrale din Europa scot toate armele pentru a evita colapsul economic: Banca Angliei anunţă o extindere semnificativă a programului de achiziţie de obligaţiuni şi avertizează asupra riscului crescut la adresa stabilităţii financiare

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 11 octombrie 2022 80 afişări

Băncile Centrale din Europa scot toate armele pentru a evita colapsul economic: Banca Angliei anunţă o extindere semnificativă a programului de achiziţie de obligaţiuni şi avertizează asupra riscului crescut la adresa stabilităţii financiare

Banca Angliei şi-a extins programul de cumpărare de obligaţiuni de urgenţă în cea mai nouă încercare de a opri „vânzările de incendiu” ale fondurilor de pensii, care au creat un „risc material pentru stabilitatea financiară” a Regatului Unit, scrie Business Lend.

Instituţia financiară centrală a menţionat mărţi că este gata să acorde până la 5 miliarde de lire sterline pe zi în obligaţiuni indexate, deoarece a avertizat cu privire la o serie de „disfuncţii” pe piaţa dolarilor. Noua sa intervenţie marchează prima dată când au fost cumpărate datorii indexate ca parte a schemelor sale de cumpărare de obligaţiuni.

Cele mai noi măsuri, care au fost introduse pur şi simplu înainte de deschiderea pieţelor la Londra, vin la doar o zi după ce BoE a dezvăluie un nou program de finanţare pe termen scurt, care spera că va acţiona ca o supapă de lansare a forţei pentru schemele de pensii care au fost prinse într-un cerc vicios, după ce bugetul „mini” al cancelarului Kwasi Kwarteng a fost anunţat pe 23 septembrie.

Schema de cumpărare de obligaţiuni de urgenţă a BoE, care a fost lansată pe 28 septembrie, a ajutat iniţial la calmarea pieţelor. Dar promovarea a crescut puternic luni, deoarece analiştii şi cumpărătorii sunt nervoşi cu privire la datele de încheiere a programului de vineri.

În urma intervenţiei BoE, vânzarea a atras o cerere puternică, cu toate acestea, DMO a plătit cea mai bună valoare a împrumuturilor ajustate în funcţie de inflaţie pentru orice datorie din 2008, cu preţul obligaţiilor lor la un randament real de 1,55%. Pieţele au fost mai stabile mărţi, cu randamentul gilt-ului pe 10 ani, legat de inflaţie, scăzând din nou cu 0,16.

BoE a ridicat luni restricţia privind activităţile zilnice de obligaţiuni la 10 miliarde de lire sterline, de la 5 miliarde de lire sterline în prealabil. A stocat acest plafon total intact marţi, dar a menţionat că ar putea cumpăra la 5 miliarde de lire sterline pe zi în gilt-uri standard şi 5 miliarde de lire sterline în gilt-uri indexate până vineri când programul expiră. Până acum, instituţia financiară centrală a folosit doar o mică parte din totalul de 65 de miliarde de lire sterline pe care i-a alocat pentru achiziţiile de obligaţii.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.