Băncile au suficienţi lei în conturi: au împrumutat doar 2,3 mld. lei la repo

Autor: Ciprian Botea Postat la 12 martie 2013 22 afişări

Suma împrumutată de bănci prin operaţiunile repo săptămânale a scăzut ieri la minimul ultimului an chiar dacă BNR nu a mai impus nicio restricţie în ceea ce priveşte injecţiile de lichiditate în piaţă. Un nivel mai scăzut fusese înregistrat la începutul lunii aprilie 2012.

Băncile au suficienţi lei în conturi: au împrumutat doar 2,3 mld. lei la repo

Suma împrumutată de bănci prin operaţiunile repo săptămânale a scăzut ieri la minimul ultimului an chiar dacă BNR nu a mai impus nicio restricţie în ceea ce priveşte injecţiile de lichiditate în piaţă. Un nivel mai scăzut fusese înregistrat la începutul lunii aprilie 2012. Opt bănci au împrumutat ieri numai 2,3 miliarde de lei, ceea ce reflectă o îmbunătăţire semnificativă a lichidităţii din piaţă, având în vedere că la începutul anului sumele solicitate erau de 10-15 ori mai mari. Dealerii spun că lichiditatea a crescut pe fondul intrării în piaţă a unor sume de la Trezoreria statului. Creşterea lichidităţii din piaţă a fost reflectată inclusiv de cererea ridicată pentru titluri de stat la licitaţia organizată ieri de Ministerul Finanţelor. Statul a scos la vânzare certificate de trezorerie cu scadenţa la un an în valoare de 500 mil. lei, dar cererea din partea băncilor a fost de aproape şase ori mai mare, astfel că randamentul a coborât la 5,3% pe an. Băncile locale au fost principalii clienţi ai statului la licitaţia de ieri, în condiţiile în care investitorii străini – care au revenit pe piaţa titlurilor de stat la sfârşitul anului trecut – sunt interesaţi doar de instrumente cu maturităţi lungi. Lipsa de pe piaţă a investitorilor străini s-a văzut şi în evoluţia cursului de schimb, care a urcat la peste 4,37 lei/euro. Leul a fost susţinut în ultimele luni, în principal, de intrările de capital străin pe piaţa monetară, bani care au fost schimbaţi în lei pentru a fi investiţi ulterior în titluri de stat.

Mai multe pe zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
banci,
operatiuni repo,
imprumut,
bnr
/actualitate/bancile-au-suficienti-lei-in-conturi-au-imprumutat-doar-2-3-mld-lei-la-repo-10661518
10661518
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.