Banca Rusiei, mulţumită de rubla slabă, din cauza cotaţiilor mici ale petrolului

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 28 august 2015 61 afişări

Banca Rusiei a început să se simtă mai confortabil cu o rublă slabă, pe fondul scăderii cotaţiilor petrolului care îşi pune amprenta pe economia celui mai mare exportator de energie la nivel mondial, potrivit analiştilor intervievaţi de Bloomberg.

Banca centrală va permite rublei să se devalorizeze la 80 de unităţi pentru un dolar înainte de a vinde valută. Instituţia va recurge la rezervele valutare pentru a susţine rubla dacă preţul petrolului va scădea la 40 de dolari pe baril şi va rămâne la acest nivel până la sfârşitul anului, consideră 19 din 30 de analişti participanţi la un sondaj efectuat în perioada 24-26 august.

Confruntată cu prima recesiune din ultimii şase ani şi cu cea mai gravă depreciere a rublei de după 1998, banca centrală a liberalizat moneda din noiembrie anul trecut, care a scăzut cu circa o treime în raport cu dolarul.

Decizia băncii centrale de a permite fluctuaţia liberă a rublei este pusă la încercare în ultima perioadă de scăderea accentuată a preţurilor petrolului.

Deprecierea rublei creşte veniturile în monedă locală ale vânzărilor de energie, care au loc în dolari, dar alimentează inflaţia şi reduce puterea de cumpărare, un motor important al economiei.

“Banca centrală nu este deranjată de deprecierea rublei, bugetul având mare nevoie să se adapteze la preţurile scăzute ale petrolului. Se pare că Banca Rusiei a devenit mai precaută cu intervenţiile sau măsurile de înăsprire a politicii monetare, care nu au adus beneficii în trecut”, a declarat Vladimir Miklaşevski, analist la Danske Bank.

În ultimele 12 luni, rubla a avut cea mai slabă evoluţie între monedele analizate de Bloomberg la nivel mondial şi a mai atins nivelul minim istoric de 80 de unităţi pentru un dolar o singură dată, pe 16 decembrie 2014.

Ministrul Economiei, Alexei Uliukaiev, a declarat joi că economia rusă s-ar putea contracta uşor anul viitor, dacă preţul petrolului va fi în medie de 40 de dolari pe baril.

Analiştii consideră la rândul lor că dacă petrolul va coborî la 30 de dolari pe baril, va începe să erodeze popularitatea preşedintelui Vladimir Putin, care după anexarea Crimeei, în martie 2014, a urcat până la 80%.

Sistemul financiar rus s-ar prăbuşi dacă preţurile petrolului ar atinge 22,5 dolari pe baril.

„Toleranţa populaţiei ruse la problemele economice este mai mare ca în oricare altă ţară semi-dezvoltată. Un lucru este sigur în privinţa economiei ruse, faptul că popularitatea lui Putin nu este dată de progresele economice. Când economia cade în cap, ruşii se adaptează, în loc să intre în panică sau să devină ostili Kremlinului”, a arătat Wolf-Fabian Hungerland, analist la Berenberg Bank, în Frankfurt.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
RUSIA,
RUBLĂ,
/actualitate/banca-rusiei-multumita-de-rubla-slaba-din-cauza-cotatiilor-mici-ale-petrolului-14692243
14692243
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.