Banca Centrală Europeană a convocat pe neaşteptate o şedinţă pentru a discuta tensiunile de pe pieţele financiare: Costurile de finanţare ale ţărilor cele mai îndatorate au crescut la un maxim de 8 ani

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 15 iunie 2022 23 afişări

Banca Centrală Europeană a convocat pe neaşteptate o şedinţă pentru a discuta tensiunile de pe pieţele financiare: Costurile de finanţare ale ţărilor cele mai îndatorate au crescut la un maxim de 8 ani

BCE a convocat de urgenţă o şedinţă pentru a discuta tensiunile pieţelor financiare. Costurile de finanţare ale celor mai îndatorate ţări au atins maximul ultimilor opt ani, scrie FT.

Costul de finanţare al Italiei a urcat la 3,9% în timp ce în cazul Germaniei, costul de finanţare la obligaţiunile pe 10 ani a crecut cu 1,74%..

BCE şi-a dezamăgit investitorii joia trecută, când trebuia să clarifice momentul în care va interveni pe piaţa obligaţiunilor pentru a aborda problema fragmentării financiare, care s-a tradus în creşterea costurilor de finanţare pentru ţările din sudul Europei.

Diferenţa dintre costul de finanţare al Italiei şi Germaniei s-a majorat cu 2,4 puncte procentuale, dublu faţă de anul trecut.

Între timp, FED a început să retragă dolarii din piaţă la un nivel fără precedent.

După anunţul BCE, acţiunile băncilor europene au crescut cu 3,7%, iar marii creditori italieni precum Unicredit sau Intesa au bifat creşteri de peste 6%.

Membru în consiliul BCE, Isabel Schnabel a dat de înţeles într-un discurs recent că pentru BCE se apropie momentul în care va trebui să intervină pe piaţa obligaţiunilor, susţinând că „unii debitori s-au confruntat cu schimbări semnificativ mai mari decât alţii la început de an”.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.