Avocatul Poporului vrea ca medicii implicaţi în dosare penale să fie audiaţi online sau la spital

Autor: Petru Mazilu Postat la 24 noiembrie 2021 22 afişări

Avocatul Poporului a analizat procedurile de audiere a medicilor din secţiile anestezie şi terapie intensivă (ATI) în cadrul urmăririi penale şi a recomandat ca, în actualele condiţii pandemice, procedurile să fie flexibile şi, eventual, să se desfăşoare online sau la spital.

Avocatul Poporului vrea ca medicii implicaţi în dosare penale să fie audiaţi online sau la spital

Avocatul Poporului anunţă că a fost sesizat de mai mulţi medici din secţii ATI despre procedurile de audiere a lor în urma unor reclamaţii formulate de persoane fizice, care se constituie părţi vătămate, privind infracţiunea de ucidere din culpă, în contextul spitalizării rudelor decedate.

Astfel, medicii ATI sunt citaţi telefonic cu obligaţia de a se prezenta la sediul secţiilor de poliţie pentru a da declaraţii, fiind ameninţaţi că în situaţia neprezentării vor fi citaţi cu mandate de aducere de acasă sau de la spital.

Avocatul Poporului solicită proceduri mai flexibile în cazul medicilor.

„Fără a interveni în procedurile judiciare specifice, recomandăm o conduită mai flexibilă în ceea ce priveşte procedura de citare în faţa organelor de urmărire penală, dar şi posibilitatea audierii cadrelor medicale fie online, dacă infrastructura permite acest lucru, fie în spaţii special amenajate la locul de muncă al acestora, astfel încât calitatea actului medical să nu aibă de suferit, şi numai în cazuri cu totul excepţionale, ea să se realizeze fizic, cu respectarea condiţiilor de igienă şi distanţare, astfel încât riscul contaminării cadrelor medicale sau de către acestea să fie eliminat”, susţine Avocatul Poporului.

Justificarea are legătură cu valul 4 al pandemiei şi cu suprasolicitarea cadrelor medicale.

„Având în vedere că suntem în plin val 4 al pandemiei COVID-19, fiind de notorietate situaţia medicilor din secţiile ATI - suprasolicitarea fizică şi psihică a acestora – obligaţia deplasărilor fizice la sediul secţiilor de poliţie, cu consecinţa părăsirii locului de muncă, în condiţiile în care este bine-cunoscută lipsa personalului calificat, audierea fizică, în condiţii de cele mai multe improprii, măreşte riscul contaminării atât pentru medici, cât şi pentru

personalul implicat în audiere”, precizează Avocatul Poporului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
medici,
avocatul poporului,
audieri

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.