Aveţi datorii la bănci? Taxa ascunsă pe care majoritatea celor care îşi iau un credit o plătesc fără să ştie

Autor: Mircea Nica Postat la 14 ianuarie 2020 11979 afişări

Aveţi datorii la bănci? Taxa ascunsă pe care majoritatea celor care îşi iau un credit o plătesc fără să ştie

În momentul în care vă luaţi un credit de la majoritatea băncilor din România, fie şi sub forma unei descoperiri de cont, trebuie să plătiţi o taxă de care puţini dintre clienţii instituţiilor bancare ştiu.

Astfel, potrivit informaţiilor confirmate pentru Business MAGAZIN şi Ziarul Financiar de surse din piaţă, în momentul în care accesaţi un credit mobiliar, veţi plăti o taxă de înregistrare a ipotecii mobiliare la acordarea creditului la Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară în valoare de 65,7 lei. Apoi, în fiecare an după acordarea creditului, încă 43,8 lei, la care se adaugă 21,9 lei la momentul în care doriţi să ştergeţi ipoteca mobiliară percepută la momentul rambursării integrale a creditului.

Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară este sistemul legal de publicitate mobiliară pentru ipoteci mobiliare, fiducii, avize specifice, creanţe securitizate şi obligaţiuni ipotecare, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul instituţiei.

Potrivit art. 1 alin. 1 pct. d) din Legea nr. 297/2018 privind Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară şi pentru abrogarea Ordonanţei Guvernului nr. 89/2000 privind unele măsuri pentru autorizarea operatorilor şi efectuarea înscrierilor în Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare, Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară, este un sistem naţional electronic de interes public, structurat pe persoane şi bunuri, de evidenţă a priorităţii în caz de executare silită şi de publicitate a actelor şi operaţiunilor juridice prevăzute de lege.

Banca Comerciala Română nu percepe o astfel de taxă, potrivit informaţiilor furnizate de reprezentanţii instituţiei, deoarece nu înregistrează ipoteci mobiliare pentru creditele acordate persoanelor fizice (excepţie face Prima Casă, unde obligă legislaţia specială). Din informaţiile companiei, BCR este singura bancă din piaţă care a simplificat acest flux. 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
credit,
plati,
taxa,
ascundere,
banci,
datorii,
publicitate,
national

ALEPH STORY: Cine sunt cei mai mari proprietari de terenuri Agricole din România

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.