Avertisment teribil de la medicul Octavian Jurma: Omicron ar putea provoca 10.000 de cazuri pe zi în mai puţin de 3 săptămâni în România

Autor: Andreea Tobias Postat la 16 decembrie 2021 480 afişări

Avertisment teribil de la medicul Octavian Jurma: Omicron ar putea provoca 10.000 de cazuri pe zi în mai puţin de 3 săptămâni în România

Varianta Omicron ar putea provoca 10.000 de cazuri pe zi în mai puţin de 3 săptămâni în România, susţine medicul Octavian Jurma: „când toată lumea trage obloanele, noi le deschidem şi apoi ne mirăm de dezastrul lăsat de furtună”.

Medicul Octavian Jurma se teme că varianta Omicron nu este chiar aşa de blândă cum spera şi dă ca exemplu provincia Gauteng din Africa de Sud, unde curba deceselor a debutat la 1-2 săptămâni după curba internărilor (care la rândul sau e la 1-2 săptămâni în urma infectărilor).

„Aşadar, avem în săptămâna 47 o creştere mai mult decât dublă a numărului de spitalizări, urmată în săptămâna 48 de o creştere mai mult decât dublă a numărului de decese. În această săptămâna (S 49) observăm o creştere importantă a numărului de decese care a depăşit deja numărul de decese de săptămâna trecută. Doar astăzi (vineri, 10 decembrie 2021) numărul de decese a crescut de la 54 la 75 de dimineaţă până seară. Dacă comparăm aceste 21 decese adăugate în jumătate de zi (din săptămâna 49), cu cele 21 de decese de acum două săptămâni (săptămâna 47), optimismul începe să pălească. Nu e prima dată când o nouă versiune a SARS-CoV-2 este subestimată mai ales în discursul politic la debutul valurilor, tocmai pentru că durează 3-4 săptămâni de la creşterea infectărilor până la creşterea deceselor. Acesta este motivul pentru care e bine să ne grăbim cu măsurile de prudenţă când avem în faţă o versiune nouă şi să amânăm etapele de relaxare până când avem suficiente date pentru a fi siguri că ne putem relaxa în siguranţă”, scrie medicul.

Potrivit acestuia, în România conceptul de relaxare în siguranţă nu face parte din vocabularul politic: „noi nu reacţionăm la ceea ce vine, ci la ceea ce a trecut. Când toată lumea trage obloanele, noi le deschidem şi apoi ne mirăm de dezastrul lăsat de furtună. Prin urmare noi ne-am grăbit să adoptăm măsurile de relaxare înainte să aflăm cât de periculoasă este varianta Omicron. Dacă valul 5-Omicron se dovedeşte la fel de grav în România ca valul 4-Delta, o să avem nevoie de 3 săptămâni de creştere cu minim 50% pentru a începe să luăm măsuri. Să sperăm că pregătim de pe acum aceste măsuri, pentru că dacă plecăm de la un platou de 500 de cazuri noi pe zi, o să ajungem cu varianta Omicron la 10.000 de cazuri pe zi în mai puţin de 3 săptămâni şi o să auzim iarăşi <dacă ştiam, altfel făceam, dar de unde să ştim> şi <noi v-am lăsat să va relaxaţi, dar voi sunteţi de vină că v-aţi relaxat>".

Vestea bună dată de Octavian Jurma este că suntem noi cei care decidem în mare măsură dacă facem parte din valul 5 sau nu: „masca, vaccinarea, distanţarea, igiena şi testarea rămân uneltele care îţi măresc de sute de ori şansele de a ieşi cu bine şi din valul 5”.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
octavian jurma,
omicron,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.