Autoritatea Beijingului creşte asupra marilor companii tech din ţară: Guvernul chinez ia măsuri pentru a prelua o serie de „acţiuni de aur” în unităţile locale ale Alibaba şi Tencent

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 13 ianuarie 2023 18 afişări

Autoritatea Beijingului creşte asupra marilor companii tech din ţară: Guvernul chinez ia măsuri pentru a prelua o serie de „acţiuni de aur” în unităţile locale ale Alibaba şi Tencent

China ia măsuri pentru a prelua o serie de „acţiuni de aur" în unităţile locale ale Alibaba şi Tencent, în timp ce Beijngul îşi oficializează un rol mai important în supravegherea puternicelor grupuri tehnologice din ţară, scrie Financial Times.

Guvernul chinez a reacţionat la loviturile economice din ultima perioadă, renunţând la amenzile şi sancţiunile dure care au caracterizat campania sa de control al celor mai mari grupuri tehnologice din ţară, dar care au speriat şi investitorii străini.

În timp ce măsurile reprezive continuă să scadă, guvernul preia din ce în ce mai des participaţii mici în operaţiunile locale ale marilor companii de tehnologie, aşa cum a făcut recent cu ByteDance, proprietarul TikTok.

Acest lucru oferă partidului comunist un mecanism prin care rămâne profund implicat în afacerile marilor companii, în special în conţinutul pe care îl difuzează către milioane de chinezi.

Participaţiile sunt asemănătoare unor „acţiuni de aur", deoarece sunt însoţite de drepturi speciale asupra anumitor decizii de afaceri.

În China, aceste participaţii sunt cunoscute sub denumirea de „acţiuni speciale de gestionare" şi, începând din 2015, au devenit un instrument obişnuit folosit de stat pentru a exercita influenţa asupra companiilor private de ştiri şi conţinut.

Nu este clar ce drepturi va obţine guvernul în multe dintre tranzacţii. În 2016, autoritatea chineză de reglementare în domeniul mass-media a sfătuit grupurile de stat care achiziţionează acţiuni de gestionare specială să ceară cel puţin o participaţie de 1%, un loc în consiliul de administraţie şi dreptul de a revizui conţinutul.

Specificul planului guvernului de a prelua „acţiuni de aur” la Tencent rămâne în discuţie, dar va implica o participaţie la una dintre principalele filiale operaţionale din China ale grupului, au declarat trei persoane direct implicate în problemă.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
china,
guvern,
actiuni,
aur,
companii,
autoritate,
actiuni

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.